2024. április 19., péntek

Európa kitart a határzár mellett?

A kedvezőbb járványügyi adatok ellenére sem várható országunk zöld listára helyezése – Nem lesz kötelező érvényű a hazatérők esetében elrendelt fokozott ellenőrzés

Az Európai Uniónak holnap kellene döntést hoznia arról, hogy változtat-e a beutazást – bizonyos kivételektől eltekintve – ellehetetlenítő feltételeken Szerbia esetében. Hogy megszületik-e a döntés, vagy arra esetleg még néhány napot kell várni, szerdán kiderül, az azonban szinte biztos, hogy alapvetően nem fog változni a helyzet. A Tanjug hírügynökség ma brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy az EU meg fogja hosszabbítani a beutazási korlátozásokat azokkal az országokkal szemben, amelyekkel szemben eddig is léteztek. Brüsszel álláspontja az, hogy még nem javult elegendő mértékben a járványhelyzet a tilalom által érintett országokban, így a korlátozások feloldása is korai lenne.

A szerbiai hírügynökség megtudta, hogy a kérdést megvitatták már az uniós szervek és testületek az elmúlt napokban, s egyes tagállamok képviselői támogatásukról biztosították ugyan, hogy Szerbia azoknak a „harmadik országoknak” a sorába tartozzon, amelyek esetében zöld jelzés adható a beutazásra, a tagállamok többsége egyelőre mégis óvatosabb lenne Szerbia és más országok esetében is. Elismerték, hogy lényegesen javult a járványgörbe minálunk, ám továbbra is kissé az uniós mérce felett alakul, mely 16 fertőzöttet engedélyez százezer lakosonként. A Tanjug forrása kiemelte, a tagállamok többségének képviselői amellett foglaltak állást a végleges döntést előkészítő üléseken, hogy meg kellene várni, amíg tartósan stabilizálódik a járványhelyzet Szerbiában, de az Európai Unión belül is, ahol a fertőzések számának növekedésével kellett számolni az elmúlt időszakban.

Közben Horvátország bejelentette, hogy szeptember végéig meghosszabbítja a beutazásra vonatkozó korlátozást Szerbia esetében. Újabb döntést majd a következő hónapra vonatkozóan hoznak. A korlátozás az átutazást továbbra is lehetővé teszi, a beutazás lehetséges az Uniós és a schengeni államok polgárai esetében. A horvátországi illetékesek közölték, hogy bizonyos kivételek léteznek a beutazást illetően, ezek részletit az ottani belügyminisztérium honlapján taglalják.

Mint ismeretes, a kedvező járványkép miatt július 1-jén Szerbia azok között a nem uniós és nem schengeni államok között találta magát, amelyekre semmilyen korlátozás nem létezett az Unióba való beutazást illetően. Nem tarthatott viszont sokáig az öröm, mert mindössze két hétig maradt életben ez a besorolás, 15-én a szerbiai fertőzések számának nagy növekedése miatt az Unió olyan döntést hozott, melynek értelmében a szerb állampolgárok sem utazhatnak be. Most, amikor a szerbiai járványkép tűnik stabilabbnak, az EU területén jegyeznek ismét nagyszámú megbetegedést.

MÉG NEM TUDNI, HÁNYSZOR

Mint arról tegnap beszámoltunk, a szerbiai egészségügyi válságtörzs fokozott ellenőrzést vezetett be azok esetében, akik külföldről térnek haza, mivel szinte mindegyik európai országban kedvezőtlenebb jelenleg a járványkép, mint hazánkban. A döntés értelmében pénteken 18 órakor lép érvénybe a fokozott ellenőrzés, ami annyit jelent, hogy a hazatérőknek meghatározott időintervallumokban jelentkezniük kell majd a kezelőorvosuknál, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat, továbbá, hogy idejében tudjanak reagálni, ha a fertőzés tüneteit észlelnék náluk. A felügyelet, mely nem karantént jelent, tíz napon át tart. Részletei a napokban derülnek ki, de a válságtörzs tagjai már ma nyilatkoztak a témával kapcsolatban. Srđa Janković immunológus közölte, hogy azoknak, akik a Szerbiánál több fertőzést jegyző országokból érkeznek haza, nem kell vesztegzártól vagy akármilyen esetleges bírságoktól tartaniuk, ha el is hagyják a lakásukat. Arról van szó, pontosította, hogy rendszeresen jelentkezniük kell majd a COVID-rendelők ügyeletes orvosainál, a jelentkezést pedig telefonon vagy elektronikus úton is megtehetik, a tervek szerint. Ez persze az egészséges, tünetmentes személyekre vonatkozik, azok, akik szimptómákat tapasztalnak, személyesen keresik majd fel a rendelőket, mint eddig is – állapította meg Janković. Közölte, hogy a válságtörzs egyelőre nem határozta meg, milyen gyakran kell az érintetteknek jelentkezniük, de ezt a dinamikát is meg fogják határozni pénteken 18 óráig, amikor is életbe lép a válságtörzs döntése.

JAVASOLT, DE NEM KÖTELEZŐ…

A külföldről hazatérőket péntektől kezdve fokozottan ellenőrzik (Ótos András archív felvétele)

A külföldről hazatérőket péntektől kezdve fokozottan ellenőrzik (Ótos András archív felvétele)

Srđa Janković közölte, az ország semmi rosszat nem akar polgárainak, a döntést egyszerűen azért hozták meg az illetékesek, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani az egész társadalom egészségügyi helyzetét, s persze azért, hogy segítsenek a hazatérőknek, ha szükségük lesz rá. Arra szólította fel a Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában nyaralókat, hogy mielőbb térjenek haza, ezzel is csökkentve a megfertőződés lehetőségét. Akik pénteken 18 óra után térnek vissza, pontos tájékoztatást kapnak majd arra vonatkozóan, mikor mit kell tenniük – jelentette ki az immunológus. Janković elmondása szerint azonban a válságtörzs döntése a felügyelettel kapcsolatban nem lesz kötelező érvényű. Mint mondta, mindenképpen javasolt lesz a visszatérők számára az, hogy a kapott utasítások szerint járjanak el, mert ezzel segítik az állam egészségügyi rendszerének működését. Nem karanténról, nem elkülönítésről és nem is kötelező intézkedésről van szó – állapította meg.

NEMCSAK HÁROM ÁLLAMRÓL VAN SZÓ

Hogy az elektronikus jelentkezést is lehetővé teszi majd a hazatérők számára a válságtörzs, azt kedden Branislav Tiodorović epidemiológus is megerősítette. Mint mondta, azok számára biztosan javasolt lesz a jelentkezés, akik a fent említett három régióbeli államból térnek haza, de más országok – például az Egyesült Államok is – azok közé tartoznak, amelyekben magasabb a megbetegedési arány, mint hazánkban, így a rendelkezés vonatkozhat az USA-ra is. Péntekig kidolgozzák a részleteket – közölte Tiodorović. Mint mondta, azoknak a gyerekeknek, akik most értek haza a nyaralásról, tíz napig nem kellene iskolába indulniuk. Arra kérte a szülőket, hogy próbálják magukat tartani ehhez az ajánláshoz.

A járványügyi szakértők nyilatkozataikban egyetértettek abban, hogy Szerbiában kedvezőbb, de továbbra is bizonytalan a járványkép. Az adatok javulása véleményük szerint még nem jelent  tartós javulást, hiszen napról napra változhatnak. Arra kérték a polgárokat, továbbra is szigorúan tartsák magukat a megelőzési intézkedésekhez, mossanak gyakran kezet, viseljenek védőmaszkot zárt helyiségben, és tartsanak távolságot.

Az első bizonyított iskolai fertőzés

Feljegyezték az első iskolai fertőzést is Szerbiában, Újbelgrádban az Október 20. Általános Iskola azonos osztályának két tanulójánál mutatták ki a vírus jelenlétét. A tanulók az oktatást mostantól kezdve online felületen folytatják. Branislav Nedeljković iskolaigazgató tegnap elmondta, ahogyan korábban is, ezúttal is megtesznek mindent a biztonságos körülmények szavatolása érdekében, az oktatás zavartalan lebonyolításáért. Szeptember 7-én tért lázasan haza az iskolából az egyik tanuló, a szülők a rendelőbe vitték, ahol kimutatták nála a vírust. Nem tért vissza az iskolapadba a betegséget követően, ahogyan osztálytársa sem, akinek szeptember 11-én szökkent fel a láza, majd 14-én kapta meg koronavírus jelenlétét igazoló eredményt.

Száz alatt az új esetek száma

Kedd délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 7709 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból az derült ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest növekedett az új fertőzöttek száma, 74 polgárról bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A szóban forgó időszakban két személy hunyt el, ezzel 735-re emelkedett a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes eddigi fertőzés száma az országban 32.511, a halálozási arány 2,26 százalékos; 28-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházban kezeltek száma 365. Az országban eddig összesen 1.041.697 koronavírustesztet végeztek el.

Nyitókép: A külföldről hazatérőket péntektől kezdve fokozottan ellenőrzik (Ótos András archív felvétele)