2024. április 19., péntek

Lobogott a zászló a közös ünnepen

Szeptember 15-e ettől az évtől kezdve a szerb egység, a szabadság és a nemzeti lobogó napja

Aleksandar Vučić államfő kedden közösségi oldalán köszöntötte a polgárokat a szerb egység, a szabadság és a nemzeti lobogó napján, amiről ettől az évtől kezdve Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban közös ünnepként, szeptember 15-én emlékeznek meg.

Az újvidéki városházán is kitűzték a lobogókat (Fotó: Beta)

Az újvidéki városházán is kitűzték a lobogókat (Fotó: Beta)

Az új ünnepnap, amelyről augusztus végén állapodott meg Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, az I. világháborúra tekint vissza, amikor 1918-ban az antantcsapatok (Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország, Montenegró és Szerbia) szövetségeseinek offenzívájával áttörték a macedón frontot (más néven Balkán frontot, vagy Szaloniki frontot), amelyet követően Bulgária a katonai kudarc szélére került, kapitulált, míg Szerbiát felszabadították a központi hatalmak (Német Császárság, Osztrák–Magyar Monarchia, Oszmán Birodalom és Bulgária) megszállása alól.

A jövőben ezen a napon Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban a köztársasági és a helyi önkormányzati szervek kötelesek kifüggeszteni a Szerb Köztársaság zászlaját.

Goran Vesićnek, Belgrád polgármester-helyettesének bejelentése szerint Belgrád legforgalmasabb utcáin összesen 4000 szerb zászlót függesztettek ki, illetve egyes hidakat, szökőkutakat és épületeket a szerb zászló színeivel világították meg tegnap. Banjaluka főutcáin 500 szerb zászló lobogott, este pedig a város főterén, a Megváltó Krisztus templom előtt ünnepséget tartottak.