2024. április 24., szerda

Dionüszosz Újvidékre költözött

A hétvégén rendezték meg az Interfestet és a Vajdaság ízei elnevezésű gasztronómiai fesztivált

Az Interfestet és a Vajdaság ízei fesztivált az idén kivételesen – annak érdekében, hogy korlátozni tudják a résztvevők számát – a Horgász-szigeten rendezték meg.

Fotó: Komáromi Dóra

Fotó: Komáromi Dóra

Egy étterem igazán hangulatos kertjében tudtak csütörtökön és pénteken a látogatók ingyenesen borokat kóstolni és vásárolni, szombaton és vasárnap pedig a vajdasági, helyi specialitásokból szemezgetni. Jadranka Beljan Balaban, a fesztivál menedzsere elmondta, hogy igyekeztek minél több kulináris különlegességgel megtölteni a pultokat.

A borfesztiválra a legtöbben taxival érkeztek, és úgy is távoztak, ami nem is csoda, hiszen a bejáratnál 250 dinárért tudtak az érdeklődők borospoharat vásárolni, amiből, ha szerették volna, végigkóstolhatták a pincészetek borait. Szabó Judit újvidéki lakos elmondta, hogy ő mind a két napon ellátogatott a fesztiválra, és mind a két napon két-két bort ízlelt meg. Azt mondja, igazán jó érzés volt kijönni és megkóstolni a különböző pincészetek borait. Ezúttal bár kevesebb pincészet érkezett, de a bőven tudtak az érdeklődők válogatni. Jelena Tišma a Virtus borászattól elmondta, hogy igyekeztek sokfajta bort elhozni a fesztiválra, hiszen az ilyen alkalmak nagyon jók arra, hogy eljussanak a borkedvelőkhöz a pincészetük termékei. A fesztivál idén is megőrizte a nemzetközi jellegét. Mihálovics István a hajósbajai borvidékről érkezett. Pincészete, a Naphegy, már másodszor vesz részt a fesztiválon. Elsősorban száraz borokat hozott a rendezvényre. Kifejtette, hogy minden borászatnak megvannak a sajátosságai, az általuk hozott borok például savasabbak, testesebbek, mint a legtöbb kiállított bor.

A borok mellett más termékeket is megvásárolhattak a látogatók: sajtokat, kalácsokat, valamint szalonnát és sonkát is vehettek. Ljiljeva Janić sajtokat állított ki, többek közt gyümölccsel ízesített sajtokat, kecskesajtot és mozzarellát. Mint mondta, a bor és a sajtok nagyon jól kiegészítik egymást, de tudni kell, hogy melyik borhoz milyen sajt illik. A legkeresettebbek ezen a fesztiválon a málnával és a szilvával ízesített sajtok voltak.

Fotó: Komáromi Dóra

Fotó: Komáromi Dóra

A tavalyihoz képest idén kevesebb termelő tudott részt venni a Vajdaság ízei elnevezésű fesztiválon. Érdekes volt azonban látni, hogy a házias ízek mellett kiemelt szerep jutott az egészségmegőrző, immunerősítő termékeknek. Jelica Janković Stojšić házi lekvárokat hozott, amelyekben kevesebb a cukor és a tartósítószer. A lekvárokat igyekszik egy kis plusz ízzel megbolondítani. Véleménye szerint a mentával és gyömbérrel ízesített baracklekvárhoz nincs fogható. Mirjana Hemun Bánmonostorról érkezett a helyi női fórummal. Több termelő portékáit állítják ki: pálinkát, lekvárt, mézet, gyümölcsleveket. Leginkább a saját termékére büszke. Egy olyan mézről van szó, amelyben 18 különböző fajta mag és növény van. Ez erősíti az immunrendszert, és afrodiziákumként is használják. A családias jellegű rendezvényeken közel 60 termelő mutatkozhatott be.