2024. április 24., szerda
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (12.)

Kosztolányi Dezső két szobra

Az ifjú Kosztolányi Dezső egész alakos szobrát 2014-ben állították fel (Gergely Árpád felvétele)

Az ifjú Kosztolányi Dezső egész alakos szobrát 2014-ben állították fel (Gergely Árpád felvétele)

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Szabadka köztéri szobrainak történetét kutatva megállapítható, hogy városunkban kevés olyan emlékművet találni, amelyet legalább egyszer nem rongáltak meg, loptak el vagy éppen döntöttek le.

Azt azonban mi sem gondoltuk volna, amikor ezt a sorozatot elindítottuk, hogy hamarosan újabb szoborrongálás történik. Különösen elkeserítő, hogy Kosztolányi Dezső szülővárosában, a Pacsirta és az Aranysárkány helyszínén éppen Kosztolányi mellszobra a legújabb áldozat, szombatra virradóra ugyanis az emlékművet ismeretlen tettesek megpróbálták eltulajdonítani. Szerencsére a mellszobrot nem tudták leemelni a talapzatról. Az eset után a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei eltávolították és biztonságba helyezték a mellszobrot. Így most csak a talapzat áll csonkán a gimnázium épülete előtt.

A mellszobrot, Almási Gábor szobrászművész alkotását, Kosztolányi Dezső születésének 100. évfordulója alkalmából, 1985. november 23-án leplezték le a gimnázium előtti parkban. A jeles eseményen több száz szabadkai polgár és számos jeles vendég vett részt, köztük Györke Sándor, a Magyar Népköztársaság belgrádi nagykövete és munkatársai, a magyar Művelődésügyi Minisztérium, az MSZMP Központi Bizottsága és a Magyar Írószövetség képviselői, valamint Vladislav Rađaković, a tartomány Oktatási és Művelődési Bizottságának elnöke és munkatársai. Az ünnepségen Milan Vidović, a Tartományi Képviselőház községek tanácsának elnöke és Urbán János író mondott beszédet.

A leleplezés után a Kosztolányi-szobor évtizedekig magányosan állt a gimnázium előtt, mígnem 2014-ben, magyarországi forrásokból, a mellszoborral szemben felállították az ifjú Kosztolányit ábrázoló egész alakos szobrot. Szarapka Tibor szobrászművész munkáját az író születésének 129. évfordulója előtti napon, 2014. március 28-án avatták fel. Az eseményen ezúttal is ismét több száz szabadkai polgár jelent meg. Az emlékművet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a gimnázium két tanulójával – Szűcs Orsolyával és Husnyák Dáviddal – közösen leplezte le.

Az ifjú Kosztolányi jelenleg nem időskori önmagára, hanem csupán egy megcsonkított talapzatra néz, látva, hogy milyen sors vár némely szabadkai emlékműre. Csak a szerencsében reménykedhet, hogy talán őt elkerülik a színesfémtolvajok…