2024. április 19., péntek

Szeretett szülőföldem

Az ABC&T képzőművészeti szakkör tagjainak tárlata Szabadkán
Szabó-Hangya Teréz, Đura Stefanović és Török István a megnyitón (Patyi Szilárd felvétele)

Szabó-Hangya Teréz, Đura Stefanović és Török István a megnyitón (Patyi Szilárd felvétele)

Szabadkán a Török-alkotóházban megnyílt az ABC&T képzőművészeti szakkör tagjainak Szeretett szülőföldem című tematikus rajztárlata. A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitóra az alkotóház kerthelyiségében került sor. A tárlatot Szabó-Hangya Teréz újságíró nyitotta meg.

– A ceruzarajz előnye, hogy javítható. A hibák jó minőségű radírgumival kitörölhetőek. Azt nem tudom, hogy a szakkör tagjai hányféle ceruzával rajzoltak, az viszont észrevehető, hogy jól rajzoltak. Legyen szó csendéletről, tájképről, parasztházról, a villamosról, a Bagolyvárról vagy éppen mindennapi életképekről, a vonalak egyszerűségével és a grafit szürkeségével ugyan, de minden egyes rajzukon elkapták a pillanatot – méltatta a szakkör tagjainak alkotásait Szabó-Hangya Teréz.

Đura Stefanović, a topolyai Ács József Képzőművészeti Csoport tagja felszólalásában a tárlat témájáról ejtett néhány szót. Kiemelte, hogy minden ember elszakíthatatlan kapcsolatot ápol szülőföldjével, olyan kapcsolatot, amely az anyához fűződő viszonyhoz hasonlítható. A tárlat rajzain az látható, hogy a szakkör tagjainak mi jut eszükbe a szülőföldről: van, akinek az otthon, másnak egy szorgoskodó háziasszony, esetleg a megszüntetett villamos.

Végül Török István, az ABC&T szakkör vezetője elmondta, hogy a képzőművészet alapja a rajz, ezért szorgalmazta, hogy a szakkör tagjai rajztárlatra készítsenek alkotásokat.

A tárlaton Fehér Péter, Tárnoki Ilona, Patrik Kovács Amália, Kabai Éva, Botić Slobodan, Dudás Izabella, Lukatics Elvira, Szebenyi Erika, Szalma Elvira, Šefčić Iren, Sefčić Melinda, Török István, Kiss Levente, Gurbity Julianna, Rózsa Ninetta, Vinkovics Veróna és Szabó Eszter rajzai tekinthetők meg.