2024. március 29., péntek
FORMULA–1

Őrület Mugellóban

Piros zászlók, rengeteg kiesés és Ferrari-jubileum jellemezte a Formula–1 első Toszkán Nagydíját, ahol Lewis Hamilton ezúttal átlátott a zűrzavaron, és újabb győzelemmel növelte pontelőnyét.

Még magához sem tért az F1 a Pierre Gasly győzelmét hozó monzai eseményekből, és máris teljesen új világba csöppent: a versenytörlések hatására került be első alkalommal a naptárba a Firenzéhez közeli Mugello, amely hagyományos MotoGP-hétvégéjét is lefújta, hogy megragadja az alkalmat az F1 fogadására egy élvezetes, gyors kanyarokkal teli pályán, ahol a hibákat sóderágyak büntetik. Mugello pedig újabb emlékezetes versenyt szolgáltatott, amelyet a számos kieső miatt kétszer is meg kellett állítani piros zászlóval, egy nemrég bevezetett szabály értelmében pedig mindkét újraindítás állórajttal történt. Az eredeti rajtnál Valtteri Bottas legyorsulta Hamiltont az első helyért, a másodiknál azonban a brit visszavágott, és onnantól a verseny minden viszontagsága ellenére az élen maradt, megszerezve karrierje 90. győzelmét.

Monza csodabajnokának, Pierre Gaslynak az autóját emelik ki a salakágyból (Fotó: Beta/AP)

Monza csodabajnokának, Pierre Gaslynak az autóját emelik ki a salakágyból (Fotó: Beta/AP)

A futam nyolc kiesőt is hozott, többségük baleset áldozata lett: az első körben összeakadt a motorhiba miatt lassan rajtoló Max Verstappen és a friss győztes Gasly, később egy újraindítás alatti kavarodásnak további négy autó esett áldozatául, míg a végjátékhoz közeledve Lance Stroll hatalmas csattanása okozta a második leállást. A két Mercedes mögött a harmadik helyért nagy csata folyt, a start után Charles Leclerc keveredett oda, de a Ferrari gyenge tempója miatt hamar visszaesett. Daniel Ricciardo is közel volt, hogy megszerezze első renault-s dobogóját, végül azonban Alexander Albon megelőzte őt a Red Bull-lal, hogy először végezzen a legjobb három között.

A hétvégét a Ferrari ünnepe fémjelezte, hiszen a csapat 1000. F1-es nagydíját teljesítette, ennek jegyében pedig bordó festéssel rukkolt elő, első versenyautóját megidézve ezzel. A pályán azonban nem volt mit ünnepelni: a 12 célba érkezőből Leclerc és Sebastian Vettel csak a 9. és a 10. lett. Ráadásul a csapat elől ellopta a rivaldafényt a Racing Point, bejelentve, hogy leszerződtették a Ferraritól távozni kényszerülő Vettelt a jövő évtől Aston Martin névre keresztelkedő csapatukhoz.

A Toszkán Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +4,8 másodperc hátrány, 3. Alexander Albon (thai, Red Bull) +8,0, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +10,4, 5. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) +15,6 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 190 pont, 2. Bottas 135, 3. Verstappen 110, 4. Norris 65, 5. Albon 63 stb. Csapatok: 1. Mercedes 325 pont, 2. Red Bull 173, 3. McLaren 106, 4. Racing Point 92, 5. Renault 83 stb.

MOTOGP

Újabb elsőbálozó

A MotoGP és az F1 ügyelnek arra, hogy ne versenyezzenek túl közel egymáshoz, de most, amikor mindkét helyszín csak pár ezer nézőt fogadott, erre nem kellett figyelniük, így a Mugellótól légvonalban csupán 105 kilométerre lévő Misanóban a motorosok rendezkedtek be. A San Marinó-i Nagydíjon pedig folytatódott a kiszámíthatatlanság, hiszen az év hatodik versenye már a negyedik újonc győztest hozta.

Az időmérőt a Yamaha uralta, Maverick Viñales vezetésével a japánok négy motorja foglalta el az első négy helyet. A rajtnál aztán a Petronas Yamahával Franco Morbidelli állt az élre, a nyomában Valentino Rossival. A veterán olasz egy ideig nyomást gyakorolt honfitársára, de a győzelem esélye kicsúszott a kezei közül, ahogy Morbidelli lassan elhúzott tőle, hogy megszerezze első sikerét a királykategóriában, Rossira pedig felzárkóztak a többiek. Először Francesco Bagnaia előzött, majd az utolsó körben a suzukis Joan Mir akadályozta meg a teljes hazai dobogót Olaszországban. Fabio Quartararo a verseny elején a 4. helyről dobta el a motort, majd később még egyszer elesett, nullázásával pedig elveszítette a vezetést a bajnoki tabellán – az új éllovas annak ellenére is Andrea Dovizioso, hogy most csak a 7. lett a Ducatival.

A Moto2-t Luca Marini nyerte meg, miközben az egyik élmenő, Jorge Martin koronavírus-fertőzéssel kidőlt, a Moto3-ban pedig John McPhee aratta le a babérokat.

A San Marinó-i Nagydíj végeredménye: 1. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) 42:02,272, 2. Francesco Bagnaia (olasz, Pramac Ducati) +2,2 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +2,3, 4. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +2,6, 5. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +4,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Dovizioso 76 pont, 2. Quartararo 70, 3. Miller 64, 4. Mir 60, 5. Vinales 58 stb

WTCR

Döcögős rajt

Most indult csak el a túraautó-világkupa vírus tépázta éve: csupán hat európai pályán, két hónap alatt lezavarják a szezont, amelyben Michelisz Norbert a címvédő. A mezőny nehezen állt össze, és az utolsó pillanatban még a szezonnyitó helyszíne, a Salzburgring is visszalépett, de a belgiumi Zolder beugrott a helyére.

Michelisz és Tassi Attila mellett növekedett a magyar jelenlét, hiszen egy év kihagyás után három autóval visszatért a sorozatba a Zengő Motorsport, egyelőre gyengélkedő Cupráiba ültetve két újonc versenyzőt, Boldizs Bencét és Kismarty-Lechner Gábort. Beszállt a WTCR-be egy szerb kötődésű csapat is, a Milenko Vuković által alapított, de svájci színeket képviselő Vukovic Motorsport, amely két Renault Megane-t indít.

Az első versenyt Néstor Girolami nyerte meg a Hondával Thed Björk előtt, míg Tassi a harmadik helyen befutva első dobogóját szerezte a világkupán. A második versenyen aztán a Lynk&Co sajátította ki a dobogót Yann Ehrlacher, Yvan Muller és Santiago Urrutia sorrendben. A Hyundaiok lassúak voltak, Michelisz egy 11. és egy 8. helyet szerezve szállította a márka legjobb eredményét a két futamon, a gyártó motorsportfőnöke pedig máris hangot adott nemtetszésének amiatt, hogy az esélykiegyenlítést célzó szabályokkal a riválisok túl sok kedvezményt kaptak.

A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 43 pont, 2. Girolami 36, 3. Muller 31, 4. Urrutia 28, 5. Magnus 25 stb.