2024. március 29., péntek

Színházfesztiválon hangverseny

Megkezdődött a 7. Shakespeare Fesztivál Čortanovcin

A Belgrádi Filharmónia Vonósnégyese Beethoven és Shakespeare című hangversenyével Čortanovcin, a Stanković-villában szombat este megnyitotta kapuit a 7. Shakespeare Fesztivál. Ebben az esztendőben, amikor Ludwig van Beethoven (1770–1827) születésének 250. évfordulóját ünnepeljük, a Shakespeare-műveinek szentelt

A közönség vastapssal köszönte meg a gyönyörű hangversenyt (Bozsoki Valéria felvétele)

A közönség vastapssal köszönte meg a gyönyörű hangversenyt (Bozsoki Valéria felvétele)

fesztiválon alkalmunk volt megemlékezni arról, hogy ez a zeneszerzőgéniusz nemcsak Goethét és Schillert csodálta, hanem megihlették a világirodalom egyik legnagyobb drámaírójának, William Shakespeare-nek művei. Neki szentelte a Coriolan-nyitányát (op. 62) és a Vihar c. szonátáját. De Tremont báró, francia tiszt Bécs 1809. évi ostroma alatt felkereste, és lejegyezte a beszélgetéseiket “filozófiáról, vallásról, politikáról, és különösen …Shakespeare-ről az ő eszményképéről.”

A fesztivál első estéjén a Belgrádi Filharmónia Vonóskvartettje Beethoven Serioso f-moll vonósnégyesét (op. 95), Joseph Haydn (1732–1809) Kvinte d-moll vonósnégyesét (op. 76., 2. számú) és Beethoven F-dúr vonósnégyesét (op.135) adta elő. Hangversenyük során szinte megelevenedett előttünk Beethoven, Haydn és Shakespeare kora, hiszen Aleksandar Latković csellista az egyes szerzemények előadása között addig nem hallott érdekességeket mesélt e nagy zeneszerzőkről és műveik keletkezéséről.

Latković mellett a Belgrádi Filharmónia keretében 2011-ben megalakított vonósnégyesüknek Jelena Dragnić (első hegedű), Vladan Lončar (második hegedű) és Boris Brezovac (viola) a tagja. Előadásukban, valamint Ognjen Popović klarinétművész közreműködésével, Beethoven és Brahms ismert szerzeményei csendültek fel az első CD-jükön, amely a Belgrádi Filharmónia gondozásában 2015-ben jelent meg. A jeles kamaraegyüttes egyebek között Szentpéterváron, az ausztriai Oberwartban, Abu Dabiban, Kínában, a francia fővárosban és Törökországban is koncertezett.

A Shakespeare Fesztiválon vasárnap este Nikita Milivojević Ahogy tetszik c. romantikus komédiáját láthatta a közönség a Niši Népszínház, a Kruševaci Színház és a Nišville Jazz tetar festival közös előadásában. Ma Mia Knežević rendezésében A két veronai nemes/ifjú, a Šabaci Színház társulatának előadása szerepel műsoron, holnap a székvárosi Szerb Nemzeti Színház nemrég bemutatott Rosenkrantz és Gildernstern halottak c. előadását nézheti meg a fesztivál közönsége Igor Pavlović rendezésében. Az idei fesztivált szerdán Az én Shakespeare-em című Nikita Milivojević rendezte produkció fogja zárni.

A jegyvásárlással és a szervezett utazással kapcsolatos bővebb tájékoztatás a www.tickets.rs honlapon olvasható.