2024. április 18., csütörtök
7. Shakespeare Fesztivál, Čortanovci

A világ rendje helyreáll

William Shakespeare örök kortárs. Korának ünnepelt sikerszerzője, műveiből legendás előadásokat rendeztek a modern színházat megújító mesterek, és napjainkban minden földrészen játsszák. A sokat idézett „Színház az egész világ…”, amely életművének vezéreszméje, az Ahogy tetszik című vígjátékában hangzik el. A gonoszság és az ármány elől az ardenni erdő vad természeti környezetébe menekülők filozofálnak, élcelődnek, verselnek, álruhába bújva szerelmet vallanak. Az elvarázsolt erdő-színpadra lépve a bűnösök megtérnek, a szerelmesek egymásra találnak, a világ rendje helyreáll.

Ennek örült a közönség Čortanovcin, a 7. Shakespeare Fesztiválon, amikor megnézte a Niši Népszínház, a Kruševaci Színház és a Nišville Jazz Színház Fesztivál közös produkcióját, Shakespeare As You Like It című vígjátékát. A művet természetes játékossággal mutattak be Kako vam drago címen, Velimir Živojinović és Borivoje Nedić fordításában, Nikita Milivojević adaptációjában, rendezésében, az ő díszletterveivel, Marina Vukasović Medenica jelmezterveivel. (A vígjátékot Rákosi Jenő, Szabó Lőrinc, Nádasdy Kálmán fordítók Ahogy tetszik címmel ültették át magyar nyelvre.)

Az előadás premierje 2019. augusztus 2-án volt a Nišville fesztiválon. Čortanovcin láttuk, hogy a jeles színészek Amelia Bennett jól átgondolt színpadi mozgásterve alapján és a rendező elképzelésével összhangban természetesen pörögtek, futkároztak, mozogtak a vígjátékban, amelynek zenéjét Ada Rovati Brejker, Željko Ljubić-Piti, Bojan Bojković szerezte, és a Nišville Youth Arkestra játszotta.

Shakespeare-nek megtetszettek Thomas Lodge Rosalynde. Euphues Golden Legacie című szellemes pásztorregényének egyes részletei, ezeket kiegészítette saját képzelőerejével, kritikus látásmódjával és saját szereplőivel az As You Like It vígjáték írásakor. Legerősebb, legvonzóbb női karakterré a darabban Rosalindát formálta, aki azon ügyeskedik, hogy választottja minél gyorsabban éretté váljon. A szavak több mint negyede az ő szájából hangzik el. Párja, Orlando, erős, bátor, önzetlen, szimpatikus fiatalember, esetenként naiv és önfejű, mégis igazi romantikus hős. Rosalinda után a második leggyakrabban megszólaló karakter. Célia igaz barátnője Rosalindának, az udvarban még ő az aktívabb, az erdőben viszont háttérbe vonul. A darab egyik legfontosabb szereplője a szomorú, melankolikus Jaques a darabban kommentátor, „kritikus hang”, akinek a feladata, hogy észhez térítse a nézőt vagy az olvasót: nem biztos, hogy igaz, amit lát.

A romantikus pásztorjáték két szerelmesnek a sorsát kíséri, akiket elűztek otthonról: Orlandót a kegyetlen bátyja, Rosalindát pedig a nagybátyja kergette el, aki kisajátította a leány édesapjának a kastélyát. A két szerelmes egymásról nem tudva az ardenni erdőkben keres menedéket, ahol ott él Rosalinda száműzött apja. Rosalinda férfiruhában, álnéven jár-kel, ami új komikus helyzetekhez vezet. A történet végül kibéküléssel és négy pár összeesketésével fejeződik be.

Aki nem olvasta a darabot vagy nem látta az előadást, az is ismeri a talán legtöbbet idézett részét, Jaques nagymonológját: „Színház az egész világ, / És színész benne minden férfi és nő: / Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár / Életében…” (Szabó Lőrinc ford.)

Nikita Milivojević egyike a vezető hazai színházi rendezőknek, aki korunkban bátran, új módon állítja színpadra a klasszikus drámákat. Szerbiában minden rangos díjat megkapott a rendezői munkájáért (Bojan Stupica-, több Sterija-, Bitef-díjat), továbbá színházak évi díjait… Rendezett Görögországban, Svédországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Cipruson, Szlovéniában, Törökországban…, például a Athéni Nyári Fesztivál részére rendezett előadást, és külföldön is díjazták.  Shakespeare Ahogyan tetszik előadásával Nikita Milivojević örömkönnyekre fakasztva, szórakoztatva nevelte a čortanovci színházfesztivál fiatal közönségét. Az összeveszett testvérekről szóló történetben kiemelte a testvéri szeretet, a tolerancia, a megbékélés és a közösség fontosságát, amelyben minden probléma megoldást nyer, a negatív szereplők jóvá változnak a legnagyszerűbb varázslattal – az igazi szeretettel.