2024. április 25., csütörtök

Századforduló és utcai művészet

Lázár Tibor kiállítása a szabadkai Kortárs Galériában

A szabadkai Kortárs Galéria emeletén péntek este megnyílt Lázár Tibor Vitamin, protein, kokain című kiállítása. Mint kiderült, ez a leleményes, provokatív szójáték valójában a porcelán fehérségére utal.

Az egybegyűlteket Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte:

– A nyár végétől kezdve, rövid idő leforgása alatt, de valójában a rendkívüli állapotok óta, ez a harmadik kiállításunk, és ezzel szinte egyedülállóak vagyunk. Lázár Tibor az egyik legkiemelkedőbb kortárs képzőművészünk, alkotásai számos tárlaton vettek részt, sok önálló kiállítása is volt, jelentős díjakban részesült, emellett pedig gyakorló pedagógus, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára, és többek között falfestészetet is tanít. Kiállított műveiben egybefonódik a pop-art, a street art és a vajdasági múlt századfordulóra jellemző polgári kultúra. Ha körbenézünk a kiállításon, azt tapasztalhatjuk, hogy Lázár Tibor művei belakják a teret – hallottuk Blaskó Árpádtól.

A kiállítást Kucor Tamara kurátor méltatta:

– A gobelinek, a falikárpitok és a porcelánfigurák is visszaköszönnek az alkotásaiból. Azt is mondhatni, hogy Lázár Tibor egyfajta nosztalgiát érez és ébreszt a századforduló e korszaka iránt, és mindezt némi cinizmussal teszi. Játékos és rafinált címeket ad az alkotásainak, új összefüggéseket hoz létre, és ezeket humoros megközelítésbe helyezi. Ami Lázár Tibor korábbi műveire is jellemző volt, de a mai napig is megmaradt, az a test iránti érdeklődés és a szándékos túldimenzionálás, ami ezúttal a harmadik dimenzióban érvényesült nagy méretű porcelánfigurái által. Lázár Tibor festési munkafolyamata jól egészül ki az alkotások mondanivalójával, rétegekben fest ugyanis, és köztük több idő is eltelik. Ezek végül olyanok, mint valamiféle történelmi rétegek, minden egyes korszak saját lenyomatot hagy. Ha a századfordulóra és az utcai művészetre gondolunk, azt láthatjuk, hogy két különböző és egymástól távol álló világ találkozik, fonódik össze az alkotásaiban. Lázár Tibor a jelen és a múlt összefüggéseit és ütközéseit is keresi. Az utolsó teremben különleges alkotásokat láthatunk, „street fightereket”, azaz „utcai harcosokat”. Ez is összefonódik a századfordulóval, ez az a korszak, amikor leginkább felépültek azok az épületek, amelyek egy-egy város, település arculatát meghatározták. Lázár Tibor „utcai harcosai” ilyen épületek dekoratív homlokzati elemeiből állnak, de a mai kor technikai vívmányaival erősödtek és fejlődtek ki robotokká, akik készen állnak megvédeni korunk örökségeit – fejtette ki Kucor Tamara.