2024. április 26., péntek

Zjuganov nem ismeri el mindenhol Putyin pártjának győzelmét a regionális választásokon

Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország bejelentette saját sikerét a regionális választásokon, de az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el egyetlen olyan körzet választási eredményét sem, ahol pártjának képviselőjét kizárták a versenyből.

Minden régióban győzelmet hirdettek

Az Egységes Oroszország kormánypárt a regionális választásokon minden olyan oroszországi régióban és városban megszerezte a többséget a helyi parlamentben, ahol választást tartottak, illetve jelöltjei minden kormányzóválasztást még az első fordulóban megnyertek. Ezt az előzetes eredményekre hivatkozva jelentette be a párt a vasárnap esti urnazárás után.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a voksok többségének összesítése után négy távol-keleti régióban négy hivatalban lévő vagy ügyvezető kormányzó fölényesen győzött.

Oroszország 85 régiójából 83-ban volt vasárnap regionális vagy helyi választás, illetve népszavazás, rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett.

Egyebek között 18 regionális kormányzói poszt, valamint 11 regionális parlament és 22 regionális fővárosi tanács mandátumainak sorsa dőlt el. Emellett négy körzetben tartottak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

Zjuganov nem ismeri el minden körzet eredményét

A belügyminisztérium szerint a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt, Rosztov megyében azonban mind a kommunista, mind a liberális kormányzójelölt jelezte, hogy visszaélések miatt a főügyészséghez fordul.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el egyetlen olyan körzet választási eredményét sem, ahol pártjának képviselőjét kizárták a versenyből.