2024. április 24., szerda

Fokozódó bársonyszékharc

A belgrádi média és ellenzék az új kormány tagjairól

Hetek óta folynak a találgatások az új kormány összetételét illetően, a washingtoni, majd a brüsszeli tárgyalások lezajlása sem volt elegendő ahhoz, hogy megtörténjen a hivatalos bejelentés. Mai számában több fővárosi sajtóorgánum foglalkozott azzal, hogy minden bizonnyal csak a jövő héten esedékes köztársasági parlamenti ülést követően indul a kormányalakítás.

A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Večernje novostira hivatkozva a Beta azt írta, hogy Ivica Dačić utódjának, azaz a külügyi tárca vezetői tisztségére Marko Đurićot, a Koszovó-ügyi iroda igazgatóját tartják legesélyesebbnek. A lap szerint Đurić tagja volt a szerb küldöttségnek a washingtoni, majd brüsszeli tárgyalásokon is. A Novosti szerint az új kormány összetétele a jelekből ítélve a Szerb Haladó Párt káderein kívül a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Hazafias Szövetség embereire épül, az elvárások szerint legfőbb feladata a szövevényes koszovói kérdés megoldása, valamint a járvány utáni gazdasági talpraállás elősegítése lesz.

A Kurir arról írt, hogy a miniszterelnöki posztra Ana Brnabić jelenlegi kormányfő a legesélyesebb. A találgatások szerint Zorana Mihajlović és Jadranka Joksimović is marad a kormány tagja, Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara vezetője pedig átvenné a gazdasági tárcát. Egyes vélemények szerint Zlatibor Lončar jelenlegi egészségügyi miniszter helye is biztos. A lap meglátása szerint a parlament vezetésére a legnagyobb esélye Vladimir Marinkovićnak, Marija Obradovićnak és Vladimir Orlovićnak, a haladó párt tagjainak van.

A kormányalakítással kapcsolatos találgatásokra reagált tegnap Borko Stefanović, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának elnökhelyettese is, mondván, Dačić lényegében még Washington előtt „eltűnt” a politikai életből, „két Marko” azonban megjelent. Szerinte Čadež esélyes a külügyi tárca vezetői posztjára is. Szerinte egyik Marko sem érdemelné meg a kinevezést.