2024. április 19., péntek

Hetvenötezren nyaralnak külföldön

Tizennyolc országba utazhatunk feltétel nélkül, péntek 18 órától a hazatérés feltételei szigorodnak

A Szerbiai RTV utánanézett, hány országba utazhatnak az ország állampolgárai kötelező PCR-teszt, vagy más feltételek teljesítése nélkül. A közmédia jelentése szerint 18 ilyen ország van, ám ezek száma folyamatosan változik, tekintettel arra, hogy szinte rendszeresek a szigorítások vagy az enyhítések a helyzet akakulásától függően.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint jelenleg 75 ezren tartózkodnak külföldön, ezek egyharmada utazott el utazási irodán keresztül, nagyobb hányaduk pedig maga szervezte meg a nyaralását. Legtöbb szerbiai polgár Montenegróban tartózkodik, valamint azokban a környező országokban, amelyekbe feltételek nélkül el lehetett utazni: Törökországba, Bulgáriába, Albániába és Bosznia-Hercegovinába.

A turistáknak ügyelniük kell az adott ország járványügyi helyzetére, de a szerbiai hírekre is. Így a mai, válságtörzsből érkező hírek szerint péntek 18 óráig ajánlatos lesz visszatérni Szerbiába, mert ettől az időponttól számítva Szerbia is szigorít a belépési feltételeken. Ez főleg azokra vonatkozik, akik Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában vagy Montenegróban tartózkodnak.