2024. április 25., csütörtök
KORMÁNYALAKÍTÁSI LATOLGATÁSOK

Haladók–szocialisták–hazafiasok?

Hetek óta folynak a találgatások az új kormány összetételét illetően, még a washingtoni, majd a brüsszeli tárgyalások sem voltak elegendőek ahhoz, hogy megtörténjen a bejelentés. Mai számában több fővárosi sajtóorgánum azt jelzi, hogy minden bizonnyal a jövő héten tartják a köztársasági parlament ülését, majd következhet a kormányalakítás.

A Večernje novostira hivatkozva a Beta azt írja, hogy Ivica Dačić utódjának, azaz a külügyi tárca vezetői tisztségére Marko Đurić, a Koszovó és Metohija kérdésében illetékes iroda igazgatója tűnik. A lap szerint Đurić tagja volt a szerb küldöttségnek a nemrégi washingtoni majd brüsszeli tárgyalásokon is.

A Novosti szerint az új kormány összetétele a jelekből ítélve a Szerb Haladó Párt káderein kívül leginkább a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Hazafias Szövetség embereire épül majd, és az elvárások szerint legfőbb feladata lesz a szövevényes koszovói kérdés megoldása, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpraállás elősegítése.

A Kurir napilap arról ír, hogy a miniszterelnöki posztra Ana Brnabić jelenlegi kormányfő a legesélyesebb. A találgatások szerint Zorana Mihajlović és Jadranka Joksimović is marad, Marko Čadež pedig átvenné a gazdasági tárcát. Egyes vélemények szerint Zlatibor Lončar jelenlegi egészségügyi miniszter helye is biztos. A lap szerint a parlament vezetésére a legnagyobb esélye Vladimir Marinkovićnak, Marija Obradovićnak és Vladimir Orlovićnak, a haladó párt tagjainak van.