2024. április 25., csütörtök

Ismét száz felett a napi fertőzések száma

Belgrád és Kragujevac térsége a gócpontok – Ma döntenek a hazatérő turisták karanténkötelezettségéről

 Vasárnap délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 3082 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból az derült ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest növekedett az új fertőzöttek száma, 108 polgárról bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A szóban forgó időszakban 2 személy hunyt el, s ezzel 733-ra nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes eddigi fertőzések száma az országban 32 408, a halálozási arány 2,26 százalékos; 28-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kórházban kezelt páciensek száma 390. Az országban eddig összesen 1 028 058 koronavírustesztet végeztek el.

A válságtörzs tagjai a hétvégén tett nyilatkozataikban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az utóbbi napokban ismét növekedett a belgrádi fertőzések száma, nagyjából minden harmadik regisztrált eset fővárosi. Kragujevacon is észlelhetően magasabb a megbetegedések száma. Kedvező tényként lehet azonban elkönyvelni, hogy kevesebb a kórházi kezelésre szoruló beteg.

Mint ismeretes, a köztársasági egészségügyi válságtörzs mai ülésén dönt arról, hogy bevezetnek-e kötelező karantént magas rizikófaktort jelentő külföldi államokból hazatérő szerb turisták esetében, s ha igen, mennyi ideig tart majd a vesztegzár. Az epidemiológusok arra tettek a válságtörzsnek javaslatot, hogy a karanténkötelezettség mellett foglaljon állást. A kérdés elsősorban a montenegrói fertőzések számának hirtelen növekedése miatt merült fel néhány nappal korábban.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a médiának adott nyilatkozatában elmondta, a polgárok ismét túl lezseren veszik az előírások betartását, aminek még korántsem jött el az ideje. A védőoltásra csak az újév időszakában lehet számítani, közölte, elmondta továbbá, hogy az ingyenes lesz minden polgár számára, s az veszi majd fel, aki akarja. Véleményének adott hangot, hogy mindenkinek fel kellene viszont vennie az influenza elleni vakcinát, hogy ezzel csökkentsük a két vírus együttes támadásának következményeit. Felszólította a nyaralásról hazatérőket, ne kezdjenek azonnal találkozgatni érkezést követően barátaikkal és családtagjaikkal.

A hétvégén rossz hírek érkeztek azok számára, akik még reménykedtek egy késő szeptemberi görögországi nyaralás lehetőségében: Aleksandar Seničić, a YUTA idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint ugyanis ez az ország is zárva tartja majd határait a szerb polgárok előtt szeptember 15-e után is.