2024. április 25., csütörtök
ZENTAI FATELEPEK

Tűzrevalónézőben

Egy igencsak szakállas vicc szerint télre készülődve az indiánok egy hétig gyűjtik a fát. A törzsfőnök felküldi a fiát a hegyre, hogy kérdezze meg az öreg varázslót, kell-e még fa, mennyire lesz hideg a tél.

Egyelőre kevesen érdeklődnek a tűzrevaló iránt (Horváth Zsolt felvétele)

Egyelőre kevesen érdeklődnek a tűzrevaló iránt (Horváth Zsolt felvétele)

A fiú felmegy, és kérdezi a matuzsálemet:
– Apám arra kíváncsi: milyen hideg lesz a télen?
– Nagyon hideg, fiam!

Az indián visszamegy a faluba, és még egy hétig gyűjtik a fát. A főnök megint elküldi a varázslóhoz a fiát.
– Apám még egyszer kérdi: milyen hideg lesz a tél?
– Borzalmasan hideg lesz!

Az indián visszamegy, még egy hétig gyűjtik és vágják a fát. A főnök harmadszor is felküldi a hegyre a fiát.
– Varázsló, most komolyan, nagyon hideg lesz a tél?
– Nagyon, borzalmasan hideg, iszonyú kemény telünk lesz!

A fiút gyötri a kíváncsiság, bátorságot merít, és megkérdi:
– Tisztelettel kérdem: honnan tudja azt, hogy hideg tél lesz?
– Onnan, hogy az indiánok lent a faluban már három hete gyűjtik a fát.

Nos, ha hinni lehet ennek az örök érvényű poénnak, akkor a telünk viszonylag enyhe lesz, a zentai fatelepeken tett látogatásunk során ugyanis mindössze egy ügyféllel találkoztunk, aki a tűzrevaló ára iránt érdeklődött, ám mint ahogyan megjegyezte, először összegyűjti a rávalót, és akkor vásárolja meg a tűzrevalóját.

A legnagyobb zsongás a vásártérrel szembeni Baunit fatelepen fogadott minket, de a vásárlók itt is elsősorban építkezéshez szükséges nyersanyagok iránt érdeklődtek. Egy raklapnyi pellet 25 600, ugyanekkora mennyiségű brikett 24 500 dinárba kerül. A hálózott, mintegy két köbméternyi tűzifát 12 900-ért, a szelezéket pedig 8500 dinárért kínálták. Az Ipari úton lévő fatelepen ugyanezt 13 500 dinárért, míg a szelezéket 8350 dinárért vásárolhatjuk meg. Ugyanitt a brikett raklapja 23 900 dinárba kerül. A zentai kereskedelmi vállalat fatelepén szenet is árulnak, de ottjártunkkor egyik fajta szenük sem volt raktáron. Ezeknek az ára az árjegyzékük szerint a következőképpen alakul tonnánként: a kolubarai 8300 dinár, a krekai 12 000 dinár, a feketekőszén 15 200, a szárított szén 13 100 dinár.

A Gaj utcában lévő Dimić fatelepen az 1,8 köbméteres raklapnyi bükkfa 8000 dinárba kerül, a tűzrevaló vékony léceket 1800 dinárért mérik, a hasított bükkfa köbmétere pedig házhoz szállítással 6500 dinár. A Mezőgazdasági utcában lévő Vaske fatelepen az úgynevezett téli vágású, széles deszka 8500 dinárba kerül, míg a hasábfa 6500-ba. Ez lehet tölgy- vagy bükkfa, illetve a kettő keveréke is. Kolubarai faszenet is árulnak, tonnáját 9000 dinárért, és félkőszenük is van 14 000 dinárért.