2024. március 29., péntek

Népjóléti lakásokat biztosít az önkormányzat

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap ünnepélyesen átadta a Kiszácsi utcában megépült tömbház egyik lakásának kulcsait Mirjana Pavlovićnak, ő az első, aki beköltözhet a hátrányos helyzetű családoknak épült ingatlanba.

Az önkormányzat a Kiszácsi utcában lakásokat épített a hátrányos helyzetű családok számára, amelyekhez a piacitól sokkal kedvezőbb áron juthatnak hozzá a rászorulók. Mirjana Pavlović gyermekét egyedül nevelő anya, a fia súlyos betegségben szenved, évek óta albérletben élnek. A fián szívátültetést végeztek két évvel ezelőtt Bécsben, az anyukának azóta nem sok ideje van dolgozni, fiát kell gondoznia.

– Mindezek mellett Andrej a közgazdasági egyetem harmadéves hallgatója. Nagyon sokat küzdöttünk, hogy sikerüljön beköltöznünk egy népjóléti lakásba. Rendkívül izgatott vagyok. Az újvidéki önkormányzatnak és Miloš Vučević polgármesternek köszönhetően többé nem kell a költözködéseken törnünk a fejünket, ez a lakás számunkra óriási öröm – mondta az asszony.

A polgármester elmondta, hogy a Kiszácsi utcai népjóléti lakásokat a Lakhatási Ügynökség és az újvidéki önkormányzat finanszírozta, és végre beköltöztek az első lakók.

– Az a megtiszteltetés ért, hogy átadhattam az első kulcsot a Pavlović családnak. Ezenkívül még nyolc ingyenes lakás áll a pályázók rendelkezésére. A városi Gyermekvédelmi és Népjóléti Hivatal utasítására több kategóriába soroltuk a lakásokat. Az épület jó minőségű, 26 lakás a piaci értékétől sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg, négyzetméterük 92.000 dinár. Ez azt jelenti, hogy 783 euróba kerül egy négyzetméter, a környéken viszont 1400 euró az ingatlanok négyzetmétere. Nagyon nehéz dolgunk van, mert több mint háromszázan pályáztak a 26 lakásra, de ha minden rendben zajlik, akkor már októberben a városi képviselő-testület dönthet az új tulajdonosok kilétéről. A lakásokat 240 részletben fizetik majd, tehát 20 éven keresztül. A Momčilo Tapavica utcában a Lakhatási Ügynökség újabb két épületszárnyat épít, mindkettőben 27 lakást alakítanak ki a hátrányos helyzetű családok számára. Ha számbelileg összegezzük az újonnan épült vagy épülő szociális lakásokat, akkor láthatjuk, hogy csaknem 900 lakás készült a hátrányos helyzetű polgártársaink számára – hangsúlyozta a polgármester.