2024. április 16., kedd

Megkísérelték ellopni Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát

A VMSZ indítványozza az összes köztéri szobor kamerával és riasztóval történő biztosítását

Ismeretlen tettesek szombatra virradóra megkísérelték ellopni Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát. A Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezetének Elnöksége mély felháborodással tapasztalta a színesfémtolvajok általi eltulajdonítás kísérletét - áll a VMSZ közleményében. Kiemelik, hogy a helyszínen megállapítottak szerint a múlt éjszakai bűncselekmény elkövetését nem nemzeti türelmetlenség, hanem anyagi haszonszerzés motiválta. „Szerencsére a szobrot nem sikerült eltulajdonítani és nem is sérült, viszont a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei azonnal elszállították és biztonságba helyezték a talapzat acélcsavarainak kicseréléséig, ami a szobor visszahelyezésének feltétele. Felszólítjuk a rendőrséget, hogy derítse fel a bűncselekmény elkövetőit” - írják. A közleményben kiemelik azt is, hogy az országos méreteket öltő szoborlopások jelensége miatt, a Vajdasági Magyar Szövetség indítványozza az összes köztéri szobor kamerával és riasztóval történő biztosítását, a maihoz hasonló esetek megelőzése érdekében. 

A szobrot a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei biztonságba helyezték (Patyi Szilárd felvétele)

A szobrot a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei biztonságba helyezték (Patyi Szilárd felvétele)

A szoborrongálást a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is elítélte. Közleményük szerint követelik az elkövetők gyors felkutatását és példás megbüntetését. 

A mellszobrot, amely Almási Gábor szobrászművész alkotása, 1985-ben, Kosztolányi Dezső születésének századik évfordulója alkalmából állították fel.