2024. április 23., kedd

Vesztegzár várhat a visszatérőkre

Holnap dönt a külföldről visszatérő szerb állampolgárok karanténkötelezettségéről a válságstáb – Boszniában először regisztráltak újrafertőzést

A járványügyi szakértők a hazatérő szerb állampolgárok önkéntes karanténba vonulását javasolják az országos válságstábnak, amely holnap dönt a külföldön tartózkodókra vonatkozó rendelkezések megszigorításáról – mondta Srđa Janković epidemológus a Szerbiai RTV műsorában. Hangsúlyozta, hogy az önkéntes karantén bevezetésének lehetőségét az ország lakosságának védelmében kénytelenek mérlegelni. A visszatérők izolációjára nagy szükség van, hisz a környező országokban egyre rosszabbodik a járványügyi helyzet – tette hozzá a szakértő.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

MOST SZERBIA KORLÁTOZ

A szerb közmédia értesülései szerint a válságstáb holnapi ülésen elsősorban a Montenegróból visszatérő szerb turisták sorsát vitatják meg. A döntés kizárólag egészségügyi okokból fog megszületni, és semmiféle politikai háttere sem lesz – emelte ki a Prva televízió vendégeként Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a szerbiai polgárok tiszteletben tartják más ország határozatait, és ugyanezt várják el a külföldiektől is. Montenegróval jó kapcsolatokat szeretnénk ápolni, de a jelenleg ott uralkodó járványügyi helyzet azonnali lépésre kényszerít bennünket – tette hozzá a miniszter. Emlékeztetett arra a tényre, hogy naponta nagy számú montenegrói állampolgár érkezik Szerbiába különböző gyógykezelésekre, de jelentős a belgrádi egyetemeken tanuló montenegrói hallgatók száma is.

A válságstáb egyébként a szerb állampolgárok visszatérésének feltételeit minden olyan ország esetében megvitatja, amelyekben a járványügyi mutatók a helyzet romlására utalnak – hangsúlyozzák a szakemberek.

ÚJRAFERTŐZÉST REGISZTRÁLTAK

Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött az új típusú koronavírussal - közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap vasárnap. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak fel, vagyis rövid időn belül is el lehet kapni ismét a fertőzést – írja az MTI.

A hírportálon közzétett adatok szerint a Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 731-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma. Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Koszovóban 70-nel 14 566-ra, Észak-Macedóniában 140-nel 15 696-ra, Bosznia-Hercegovinában 304-gyel 23 184-re, Montenegróban pedig 145-tel 6530-ra nőtt. A halálos áldozatok száma Észak-Macedóniában néggyel 646-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 687-re, Koszovóban hárommal 589-re, Montenegróban pedig hárommal 118-ra emelkedett.

Mint ismeretes, Szerbiában ugyanebben az időszakban 72 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kitörése óta összesen 32300 megbetegedést jegyeztek. A covid19.rs oldal utolsó jelentése szerint az áldozatok száma 731.