2024. március 29., péntek

„Szerbiának erős katonaságra van szüksége”

152 tiszt tett ma esküt Belgrádban – Százhetven éves a Katonai Akadémia

Ünnepélyes keretek között mutatkoztak be ma Belgrádban a Katonai Akadémia és a Katonai Egészségügyi Akadémia ifjú kadétjai. A beavatási ceremónia 14 éven át a kormányépület előtti téren zajlott, ám a koronavírus-járvány miatt idén először a General Jovan Mišković kaszárnyában tartották meg az avatóünnepséget.

A díszbe öltözött 152 ifjú tisztet először a katonaság elsőrangú parancsnokaként Aleksandar Vučić állmaelnök köszöntötte, majd Bojan Zrnić hadseregtábornok emlékeztetett arra, hogy ugyanezzel a nemzedékkel ünnepelték volna meg a Katonai Akadémia fennállásának 170. évfordulóját. A nagyszabású rendezvényre ugyan a járványhelyzet miatt nem került sor, a kerek évforduló viszont kötelez: a Szerb Hadsereg büszke tiszjeiként új győzelmek elé nézünk – biztatta az újocokat Ognjen Zlatić, a katonaság elsőrangú tisztje.

A beszédeket követően a legsikeresebb kadétokat ajánlással ellátott fegyverrel jutalmazta Aleksandar Vučić. A szerb államfő beszédében méltatta a történelmi múltra visszatekintő akadémia munkásságát, és hangsúlyozta, hogy Szerbiának erős katonaságra van szüksége. A hadsereg olyan itézmény, amelyre büszkék az ország polgárai, és bíznak a védelmező erejében. Az utóbbi években az állami vezetés arra törekedett, hogy növelje a katonaság tekintélyét: szakközépiskolákat nyitottak újra és mozgótáborokat élesztettek fel annak érdekében, hogy ismét komoly intézményrendszere lehessen a szerb hadseregnek – hangsúlyozta az államfő. Vučić kiemelte, hogy idén már 30 százalékkal nőtt az érdeklődés a katonai képzések iránt, ami alátámasztja azt, hogy újra népszerű az ország védelmét szolgálni.

A lovasság és a légierő ünnepi bemutatóját követően a kadétok sapkái felreppentek, jelezve ezzel, hogy ettől a pillanattól kezdve Szerbia lakosait szolgálják.