2024. március 28., csütörtök

Második esély a ruháknak

Egy fiatal temerini vállalkozó használtruha-kereskedéséről mesél

Az újrahasznosítás és ezen belül is a ruhák másodkézből való felhasználása az utóbbi években, évtizedekben egyre növekvő népszerűségnek örvend. Ez elsősorban a számtalan előnyös szempontnak köszönhető, amelyek közül kiemelhető, hogy ez a legegyszerűbb mód arra, hogy egyszerre óvjuk a természetet és a pénztárcánkat is.

A második esély bejárata (Fúró Dénes felvétele)

A második esély bejárata (Fúró Dénes felvétele)

A hulladék szelektív gyűjtésével, valamint az újrahasznosítás támogatásával is már rengeteget tehetünk környezetünk védelméért. Ha új ruhák helyett a használt ruhát választjuk, hozzájárulunk a káros szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Egyszerűnek hangzik, és minél többen gondolkodunk így, annál nagyobb lépést tehetünk a fenntarthatóság felé vezető úton. Egyes kutatások kimutatták azt is, hogy azokban az országokban, ahol működik az online piactér, ahol az emberek eladhatják a már nem használt ruháikat, nagymértékben csökkent a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátás. Szerencsére már régiónkban is egyre nagyobb teret hódítanak azok az alternatív lehetőségeket kínáló üzletek, ahol az új ruhatár beszerzése mellett lehetőségünk van egy kis jót is tenni környezetünkért. Egyre több márka hangsúlyozza az újrahasznosítás fontosságát, hiszen a felelősségteljes és fenntartható üzleti tevékenység ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy sikereiket a környezettudatos vásárlók körében is fenntarthassák. A ruhák előállítása során nagy mennyiségű káros anyag keletkezik, a legtöbb esetben a már nem használt ruhadarabok textilhulladékként végzik. Ez a nagy mértékű környezetszennyezés mérsékelhető azzal, ha egyre kevesebb új ruhát állítanak elő, és egyre többen döntenek az újrahasználat mellett. A használtruha-iparág ma már dinamikusan fejlődik, a ruhák ilyen módon történő újrahasználata egyre szélesebb körben terjed el az emberek között. A másodkézből való vásárlásnak többféle nagyon hasznos előnye van. Ezek közül talán a legvonzóbb, hogy márkás és minőségi ruhákhoz rendkívül olcsó áron tudunk hozzájutni. Attól sem kell félnünk, hogy a ruhák összemennek, hiszen a használt ruhák már valószínűleg korábban néhány alkalommal ki lettek mosva. Ennek köszönhetően pedig a megvásárolt ruhák mérete mosás után is megfelelő lesz. A használt ruhák között keresgélve, ha szerencsénk van, akár új ruhákat is találhatunk. A használtruha-boltok igazi kincsesbányáknak bizonyulhatnak, hiszen a vásárlás alkalmával olyan, sokat érő, márkás árut találhatunk, amelyekért máshol több ezer dinárt kellene fizetnünk. Sokak számára visszatetszőnek hat, hogy magukra öltsenek valamit, ami ekkora felületen hozzáért egy idegen testéhez – még akkor is, ha szemmel láthatóan nem agyonhordott ruháról van szó, hanem olyanról, amit az illető csupán egy-két alkalommal viselhetett. A használt darabokkal kapcsolatban mindig felmerül a forrás, a minőség és a garancia aggálya, hiszen szinte sosem tudhatjuk pontosan hol vásárolták, hol tárolták és hogyan tisztították az adott ruhát, így bosszúságot jelenthet, ha baja esik egy-két mosás után. A használt gardróblakók beszerzése másfajta folyamat, mint a klasszikus shopping, és hiába lehet nagyobb a választék, a mérethiány például nincs mindenkinek ínyére. Nagyon fontos feladat ugyanakkor a portéka gondos átvizsgálása, hogy nincs-e rajta folt vagy sérülés, hiszen csak akkor érdemes megvenni.

Xénia mindig figyelembe veszi a vásárlók igényeit és kívánságait (Fúró Dénes felvétele)

Xénia mindig figyelembe veszi a vásárlók igényeit és kívánságait (Fúró Dénes felvétele)

Mindezen szempontok figyelembe vétele rendkívüli fontossággal bír, ha egy használtruha-kereskedésben szeretnénk vásárolni. A nagyvárosokban gombamód nőnek az ilyen jellegű üzletek, azonban a kisebb településeken is egyre több helyen találhatunk, és nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy minőségi használt ruhák között válogathassunk. Temerinben az egész község területén csupán egyetlen minőségi használtruha-bolt található. A kisméretű, de annál barátságosabb hangulatú üzlet a település központjának szívében helyezkedik el, pontosabban a Szirmai Károly Könyvtárral szemben sorakozó boltok között bújik meg. Az üzletbe betérve pedig a mindig kedves és mosolygós fiatal tulajdonos, a mindössze 24 éves Rabóckai Xénia fogadja az arra tévedő vásárlókat. A kis bolt belülről is stílusosan van berendezve, ahol a legkülönfélébb nyugati ruhamárkák között válogathatunk kedvünkre. Érdeklődésemre Xénia elmesélte, hogy nagyjából öt éve él Temerinben, és mindig is egy saját üzletről álmodott, ahol a saját maga ura lehet és független lehet másoktól.

– A használt ruhák iránti szenvedélyem onnan jött, hogy mindig is szerettem ilyen helyeken vásárolni, mert a nagy kupacokban álló ruhák között mindig kincsekre lehetett bukkanni, amelyeket apró pénzért vihettem haza, és ez pedig minden alkalommal jó érzéssel töltött el. Szerettem volna, ha ezt az érzést mások is megtapasztalják – mondta lelkesen Xénia.

Az üzlete a Second Chance Second Hand elnevezést viseli, amelynek jelentése a fiatal tulajdonos egyfajta filozófiáját is tükrözi.

– A név onnan jött, hogy szeretnék a kifogástalan állapotban lévő ruháknak még egy esélyt adni, hogy ne egy szemétdombon kössenek ki. Másrészt viszont a környezettudatosság is szerepet játszott az elnevezésben – magyarázta.

A legkülönfélébb márkák... (Fúró Dénes felvétele)

A legkülönfélébb márkák... (Fúró Dénes felvétele)

– Február közepén nyitottam ki az üzletem, de a járvány okán meghozott intézkedések miatt március közepétől május végéig kénytelen voltam zárva tartani. Szinte még el sem kezdtem rendesen a vállalkozásomat, de már be kellett zárnom. Ez nagyon érzékenyen érintett anyagilag, de legfőképpen érzelmileg, hiszen rögtön egy ilyen akadályba ütköztem, viszont tudtam, hogy valahogy túljutok ezen is – ecsetelte a korlátozások idején átélt időszakot.

A helyzet azonban jelenleg sem mondható rózsásnak, hiszen a különféle nehézségek a külföldről behozott áruk esetében hatványozottabban is kifejezésre jutnak.

– Az áru beszerzését mostanság is kissé nehezen tudom megoldani, viszont ugyanúgy Belgiumból rendelem egy hasonlóan használt ruhákkal foglalkozó cégen keresztül. A járványhelyzet kialakulásakor voltak fennakadások a határon, de egy kis idő után ezek is megoldódtak. Többször előfordult olyan helyzet is, amikor egyáltalán nem tudtam rendelni, mivel lezárták a határokat. Abban az időszakban abból gazdálkodtam, ami még az üzletben, illetve a raktárban volt – mondta.

A ruhaválasztékkal kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy igyekszik minél változatosabb árut rendelni illetve eladásra kínálni.

...és méretek közül válogathatunk (Fúró Dénes felvétele)

...és méretek közül válogathatunk (Fúró Dénes felvétele)

– Mindig figyelembe veszem, a vásárlóim igényeit, kívánságait és eszerint rendelek. Vannak női, férfi, gyerekruhák, ezen belül alkalmi, sportos és mindennapi. Amit a legtöbben keresnek, azok az XL, XXL és XXXL méretek, mivel azok nagyon kevés helyen kaphatóak, viszont nálam mindig találhatnak ilyeneket. Az évszaktól is nagyban függ, hogy milyen ruhákat szerzek be. Korosztálytól és nemtől függetlenül, szinte mindenféle ember betér a boltomba, ha mást nem, csak szétnézni és érdeklődni a kínálat iránt, mivel még elég újnak számít az üzletem. Ha ki kellene emelnem, hogy kik vásárolnak a legtöbbet, akkor egyértelműen a nők. Sok hetiszinten visszatérő vevőm van – magyarázta Xénia.

A koronavírus azonban a kis bolt forgalmát is visszavetette, meglátása szerint most lehet észrevenni igazán, hogy az emberek mennyire odafigyelnek ilyen helyzetben, hogy mire mennyit költenek.

– Már nagyon várom, hogy elmúljon ez a járványhelyzet, hogy igazán el tudjon indulni az üzlet, és hogy végre fusson a szekér. A hosszútávú terveimben mindenképpen a bővítés, vagy még egy üzlet nyitása szerepel. Ez jelenleg még várat magára, viszont tervekből sosem szenvedek hiányt – fejezte ki reményeit Xénia.