2024. április 20., szombat

MagyarZó Pistike messéi

Az idén uopste nem vagyunk híján a különleges történeteknek, a mögöttünk lévő héten is egymást érték a meghökkentő események. Még a semmin sem csodálkozó fater és a minden hájjal megkent Zacsek zomzéd is csak ámultak-bámultak.

– Férfiasan bevallom – ismere el atata –, álmomban sem gondoltam volna, hogy a Vučko és társasága azért utaznak Washingtonba, hogy megbeszéljék a Trumppal, hogy Zerbia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

– Ne emészd magad túlságosan efelett, Tegyula – próbálá őt megnyugtatni amama –, senki sem láthatja át a diplomácia labirintusának minden rejtett zugát.

– Nyilvánvaló, hogy ez a jampecfrizurájú jenkiserifnek fontos, közvetlenül az amcsi elnökválasztás előtt – állapítá meg bölcsen a Zacsek.

– Már csak arra vagyok kíváncsi, vajon mit szól ehhez a testvéri arab világ – vakargatá az állát az öreg.

– No meg a kínai testvérek – fűzé hozzá az öreglány –, hiszen az amerikaiakkal kötött egyezmény az 5G felszerelés kiiktatására is kötelezte a feleket, ami a kínai mobilhálózat-fejlesztő cégeket érinti.

Az elhangzottak kapcsán a Zacseknek a következő vicc jutott az eszébe.

A politikus meglátogat egy eldugott kis falut, és megkérdi az embereket, mire lenne szükségük, miben tudna rajtuk segíteni.

– Két dolog hiányzik itt nekünk nagyon – mondja az egyik falubeli.

– Éspedig?

– Tudja, van orvosi rendelőnk, csak hát nincs orvosunk, ez a legnagyobb gondunk.

A politikus előkapja a mobiltelefonját, tárcsáz, beszél, kinyomja, majd ismét az emberekhez fordul.

– Ez a kérdés megoldva. A jövő héttől mindennap lesz orvos a faluban. És mi a másik probléma?

– Az, hogy a faluban nincs térerő.

A zerb nagykövetség áthelyezése azonban még egyáltalán nem annyira biztos.

– A hazai zakemberek a héten megmagyarázták – mondá a Zacsek –, hogy a nagykövetség áthelyezése attól függ, Izrael hogyan viszonyul majd a kozovói kérdéshez.

– Számomra nagyon izgalmas, hogy egyik nap aláírjuk és megünnepeljük a „történelmi egyezményt”, amelynek köszönhetően hamarosan dollármilliók lepik majd el a zországot, egymást érik majd az amcsi beruházások, napokon belül pedig megkezdődik a bizonygatása annak, hogy a megállapodásba foglaltak nem kötelező érvényűek – jegyzé meg atata.

– Én azt hittem, hogy a zerb és a kozovói albán tárgyalócsoportok azért utaztak el egészen a Fehér Házba, hogy megpróbálják áthidalni a Belegrád és Pristina között tátongó szakadékot – értetlenkede a muter –, ehhez képest, úgy tűnik, mintha a találkozón csupa olyan kérdésekről esett volna szó, ami elsősorban az amerikaiaknak fontos.

– A kényes kérdésekről Brüsszelben beszélgetnek – világosíta föl az öreglányt a Zacsek.

– Száz zerencse, zomzéd – csóvála a fejét amama –, hogy nem cserélték össze a megállapodást tartalmazó iratmappákat. Képzelje, mekkora botrány kerekedik abból, ha netán véletlenül a zominózus tizedik pontot tartalmazó megállapodásváltozat kerül aláírásra, és a belegrádi delegáció elismeri Kozovó függetlenségét!

– A botrány így sem maradt el – mondá atata. – A washingtoni találkozót a zorosz külügyminisztérium szóvivője egy Facebook-megosztásával sajátos módon kommentálta, amikor a Trump asztala előtt üldögélő Vučkót Sharon Stone ikonikus erotikus jelenetéhez hasonlította az Elemi ösztön című filmből.

– A hivatalos Belegrád teljesen fel van háborodva, hogy Zaharova Mária ily primitív módon megsértette a zerb államfőt, holott csak arról van szó, hogy a Fehér Házban is érvényben vannak a távolságtartásra vonatkozó járványügyi előírások – magyaráza a Zacsek. – Azóta is azon tépelődnek a zilletékesek, hogy ez a zorosz diplomácia sajtósának az egyéni akciója volt-e, vagy esetleg más is tudott róla.

– Én azt olvastam, hogy a külügyis Ivica által egyszerűen csak Másának becézett Zaharova a zorosz állam fő influencere, vagyis a követőit befolyásoló véleményvezér – jegyzé meg a muter.

– Bárhogyan is legyen – összegeze a fater –, a washingtoni találkozó, az EU-közvetítéssel folytatott brüsszeli tárgyalások és a Mása akciója kissé eltávolították Zerbiától a ruszki bratyuskákat.

– Ha már szóba került – spekulála a Zacsek –, vajon a külügyis Ivica miért nem volt a zerb delegáció tagja? Ez azt jelenheti, hogy a Vučko már nem számol vele a következő kormányban?

– Sose tudni, zomzéd, ebben a politikában mindig minden lehetséges – szögezé le az öreglány.

– Zerintem őt a Trump zerbiai fogadására tartogatja – mondá atata –, merthogy a Vučko meghívta az amcsi elnököt hazánkba. Azt nyilatkozta, hogy nagyon jót beszélgettek, nyilván folytatná a baráti csevejt.

– Biztosan azt szeretné, hogy az Ivica a Trumpnak is énekeljen, mint ahogyan az Erdogannak és a Putyinnak is tette – ujjonga amama. – Mit is dalolhatna neki? Valami igazi amerikait! Például Elvis Presleytől a Love Me Tendert (Szeress gyengéden), vagy Frank Sinatrától a Strangers In The Nightot (Idegenek az éjszakában), esetleg Paul Ankától a You Are My Destinyt (Te vagy a végzetem).

A washingtoni furcsaságoknál nem kevésbé hihetetlen egy múlt vasárnapi New York-i eset. Ha hiszik, ha nem, a világelső Đoković teniszezőt a US Openről egy bizonyos Laura Clark verte ki. Kíváncsiak, ugye, hogy vajon ki is lehet az a Laura Clark?! Hát ő igazából nem is teniszező, hanem vonalbíró, és nem is ütött ő ki senkit, valójában ő kapott egyet a Noletől a torkára. No, nem úgy, ahogyan gondolják, hanem teniszlabdával, véletlenül. A zerb klasszis elvesztette adogatójátékát, majd dühében elütötte a labdát, amellyel leterítette a vonalbírót, amiért a főbíró kizárta őt a tornáról.

– Érthetetlen az, ami a Noleval történt – próbála értékelni a történteket a Zacsek. – Szerintem túl zigorú a döntés, de a zabály az zabály.

– Mi van akkor, ha igazából csak összeesküvésről van szó a Nole ellen? – adá hangot gyanújának a muter. – Attól tartanak, hogy a mutatók szerint hamarosan ő lesz minden idők legjobb teniszezője, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák őt ebben!

– Sok zerb kommentet olvashattál a héten, Tematild – sóhajta a fater –, a bíró és a zupervízor megrögzött zerbellenesek, ugye, a Laura pedig uopste nem veti meg a piát, azért nem tudott elmozdulni a labda elől. Hagyjuk ezeket a meséket! Bár szó mi szó, még akkor is, ha az ember egyáltalán nem Nole-rajongó, és hát én távolról sem vagyok az, erősnek tűnik a zítélet. Értem én, hogy a zabály az zabály, de kíváncsi lennék, vajon hasonló esetben a karót nyelt Rogert, meg a gatyahúzogató Raffát is eltávolítanák egy tornáról?!

A zabályok betartásáról pedig a Zacseknek a következő vicc jutott a zeszébe.

A rendőr megállítja a kacskaringósan haladó autó vezetőjét.

– Fogyasztott alkoholos italt?

– Semmi ilyet nem ittam.

– Akkor miért vezet összevissza?!

– Próbálom kikerülni a kátyúkat.

A hiperzuper eufória után, hogy a Milo pártja elvesztette a cérnagórai választásokat, és hogy a testvéri Montenegró harminc év után ismét testvéri módon viselkedik majd Zerbiával szemben, a héten a totális kiábrándultság telepedett a zerb közvéleményre Cérnagóra kapcsán.

– A három ellenzéki lista megállapodásra jutott a kormányalakításról Montenegróban – mondá atata –, és képzeljétek, az új hatalom semmi lényegeset nem módosít az ország eddigi politikáján: nem vonja vissza Kozovó függetlenségének elismerését, nem lép ki a NATO-ból, nem változtatja meg a zászlót és a himnuszt!

– Itteni szemszögből nézve, mintha nem is történt volna semmi – összegeze az öreglány.

– Ebből is látszik, hogy nem szabad megbízni a zellenzékiekben – töprenge a Zacsek –, az egyik jól értesült zerb napilap a héten szenzációs hírt közölt: a zellenzéki Đilas a zerbek részére olyan védőoltást szeretett volna, amely a zemberekből zombikat teremt!

– Látja, zomzéd, miért érdemes újságot olvasni – nyugtáza a fater. – Az ember néha olyanról is értesül, amiről azt sem tudta, hogy lehetséges!

Pistike, diplomatikusan dalolászó influencer