2024. április 16., kedd

Aranykezű nők közt

Diplomaták, politikusok a sztapári szövőtáborban

Hatodik alkalommal tartották meg a Zombor melletti Sztapár településen a takácsmesterség sajátos táborát. A telepen nem végvásznat, nem damasztot, hanem a szerb népi kultúrában fontos helyet betöltő, a világörökség részének tekintett szőnyegeket készítenek, a nomádoktól eltanult kelimet, vagy kilimet, nálunk tyilimként ismert szőnyeget. Zombor, Pirot, Novi Pazar és a Nemzeti Lokális Gazdaságfejlesztési Egyesülés (NALED) közös rendezvényét Kanada és az USA szerbiai nagykövetségei támogatták.

A szerbiai népművészet jelentős műfaja a sztapári és a piroti kilim, vagyis szőttes. Mindkettőt a szellemi örökség részeként tartják nyilván. Az Etno-hálózat (Etno mreža) szerveződés összekapcsolta a két város népművészeit, Pirotban és Zomborban közös kiállításuk is nyílott. A hagyományos női mesterségek ápolásának szándékából nőtt ki Sztapáron a szövőtábor, amelyet immár hatodik alkalommal tartottak meg tegnap. A rendezvény iránt a népművészek mellett diplomaták és politikusok is érdeklődtek, például Anthony Godfrey őexcellenciája, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete és Kati Csaba őexcellenciája, Kanada nagykövet asszonya.

A takácstábort Antonio Ratković, Zombor polgármestere nyitotta meg, Zorana Mihajlović kormányalelnök, a nemi egyenjogúsággal foglalkozó koordinációs testület vezetője és Violeta Jovanović, az Etno-Hálózat vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Egy nappal korábban Anthony Godfrey felkereste Antonio Ratkovićot, Zombor újonnan kinevezett polgármesterét, gratulált tisztségéhez és sok sikert kívánt neki céltudatos tervei megvalósításához. Ratković viszont megköszönte, hogy a Nagykövetség fölismerte a szövőművészet és a női vállalkozások jelentőségét, valamint vállalta a takácstábor védnökségét.

A kelimkészítés népszerűsítéséért sokat tettek a takácstáborokat kezdeményező és folyamatosan látogató diplomaták, a szerb szőtteseket például Németország és Kanada nagykövetei terjesztették föl a világörökség részévé.

A sztapári szőttes egyébként abban különbözik a többitől, hogy amíg más szőttesek zömmel mértani alakzatokat mutatnak, ezzel szemben a sztapárit virágmotívumok díszítik. Tény, hogy az országban más vidéken is megjelenik a virágmotívum, ezektől abban különbözik a sztapári rózsa, hogy több színt használnak kidolgozása során. Máshol ugyanis legfeljebb három színből szövik a virágmotívumot, Sztapáron 4–6, vagy még több szín jeleníti meg a rózsát, ez sokkal precízebb kidolgozást követel, egyben növeli a termék szépségét és értékét.

A sztapári kelim egykoron vagyonjelkép volt, ma diplomáciai ajándéknak számít, miként a bezdáni selyemdamaszt is. A rendezvényen részt vettek a szerb kormány, a tartományi kormány és képviselőház, valamint az USA, Kanada, Finnország, Németország, Belgium, Brazília, Izrael, Egyiptom, Ausztria és Argentína nagykövetei.