2024. március 28., csütörtök

Épül a főkollektor

A topolyai szennyvízhálózat 420 méteres szakaszán és a szivattyútelepen munkálkodnak

Jelenleg a kaszárnya melletti körforgalom és a benzinkút környékén, a Bolyai Farkas utca mentén épül Topolya szennyvíz-elvezető hálózatának főkollektora. Emellett elkezdték a hozzá kapcsolódó szivattyútelep kialakítását is, amely közvetlenül a körforgalom mellett kap helyet.

Rendkívül nehéz, vezetékekkel, csövekkel sűrűn hálózott terepen vezetik a főkollektor csöveit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Rendkívül nehéz, vezetékekkel, csövekkel sűrűn hálózott terepen vezetik a főkollektor csöveit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A munkálatok menetét tegnap megtekintette a községi önkormányzat küldöttsége. Szatmári Adrián községi elnök elmondta, hogy a főkollektor megépítése a topolyai szennyvíztisztító beüzemeltetésének az egyik kulcsmomentuma.

– A munkálatok a korábban előirányozott tervekkel összhangban és ütemben haladnak. Ezen a szakaszon 420 m-es távolságon fektetik le a munkások a főkollektort. Az előzetes tervek szerint legkésőbb október végéig kerül pont erre a részre. A 16 millió 200 ezer dináros beruházás anyagi hátterét a tartományi mezőgazdasági titkárság biztosítja a községi önkormányzat hozzájárulásával. Miután ez elkészült, akkor még mintegy 2 km-es szakasz marad hátra a szennyvíztisztítóig. Ezt a lépést a következő évben tervezzük megejteni, ami után a víztisztítót üzembe tudjuk helyezni, és a szennyvíz már áttisztított állapotban kerülhet a Krivajába – mondta el a községi elnök, aki kitért arra is, hogy a következő időszakban azon is munkálkodnak majd, hogy minél több topolyai háztartást rá tudjanak csatlakoztatni a szennyvízhálózatra.

A községi önkormányzat küldöttsége megtekinti a munkálatokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A községi önkormányzat küldöttsége megtekinti a munkálatokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A munkálatok ezen szakaszában mintegy 400–500 háztartás érintett közvetlenül, közvetve viszont jelentősen több, mivel fővezetékről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy a másodlagos és a harmadlagos szennyvíz is beletorkollik majd. A következő évben elkészítjük a topolyai háztartások szennyvízhálózatra való csatlakoztatásának műszaki dokumentációját. A terveztetés, valamennyi engedély beszerzése az eddigi tapasztalataink alapján nagy valószínűséggel egy egész évet foglal majd magába. Ez után 2020-ban tudjuk megkezdeni a munkálatokat – tette hozzá Szatmári Adrián.

A szennyvízelvezető hálózat főkollektorának építését az újvidéki Graditelj vállalat végzi, a munkálatokra Róka István okleveles építőmérnök, a cservenkai ARI Injžinjering képviselője felügyel. Ez utóbbi cég végezte a munkálatok terveztetését is.

– A főkollektorba, illetve a szivattyútelepbe torkollik majd a topolyai háztartások összes szennyvize. A 400 mm-es átmérőjű szennyvízelvezető fővezeték csöveinek a lehelyezésével egy időben zajlik a kaszárnya melletti szivattyútelep kiépítése is. Ez utóbbi kapacitása 100 liter lesz percenként. Azt tudni kell, hogy a jelenlegi munkálatok egy rendkívül körülményes terepen zajlanak. A földmunkálatok, illetve a csövek lehelyezésének a mélysége 3,5–4 m. További nehézség, hogy több telekommunikációs vezeték és gázcső húzódik a földben. Szerencsére a kivitelező építkezési vállalat tudja a dolgát, és mind ez idáig csupán egy telefonvezetéken történt kisebb sérülés, amit a szakemberek minimális idő alatt megjavítottak – mondta el a szennyvízelvezető főkollektor megépítését felügyelő Róka István.