2024. március 28., csütörtök

Új rekordot állítottak fel a legmagasabb meglovagolt hullám kategóriájában Portugáliában

Új rekordot állítottak fel a legmagasabb, nő által meglovagolt hullám kategóriájában Portugáliában. A brazil Maya Gabeira saját korábbi rekordját megdöntve szörfözött egy 22,4 méteres hullámon Nazaréban.

A Szörf Világliga (WLS) a héten jelentette be hivatalosan az új rekordot, amely túlszárnyalja Gabeira 2018-as teljesítményét, amikor egy 20,72 méteres hullámot lovagolt meg.

"Bár nem vagyok egy versengő alkat, nagyon benne voltam a lendületben és a szokásosnál bátrabb voltam aznap. Többet kockáztattam, mint amennyit általában szoktam. A zaj, amely a hullám megtörését kísérte, rádöbbentett, hogy valószínűleg ez volt a legnagyobb hullám, melyen valaha szörföztem" - idézte Gabeirát a WLS közleménye.

A 33 éves szörfös a Nazaréban lévő Praia do Norte szörfözőhelyen február 11-én hajtotta végre rekorder mutatványát a WLS versenyén.

Gabeira hulláma kevesebb mint egy méterrel volt csak magasabb, mint amelyen a francia Justin Dupont aznap szörfözött. Annyira szoros volt köztük a verseny, hogy oceanográfusoknak kellett hitelesíteniük az eredményeket.