2024. április 20., szombat

Trump tudta, de nem akart pánikot

Az amerikai elnök már márciusban ismerte az új típusú koronavírus veszélyeit, a nyilvánosság előtt mégis hallgatott róla, mert nem akart pánikot kelteni hazájában. Ezt állítja Donald Trumpról – a beszélgetéseikről készült hangfelvételekre hivatkozva – legújabb, megjelenés előtt álló könyvében egy ismert amerikai újságíró. Trump tagad és politikai támadásnak tartja a leírtakat.

Már márciusban tisztában volt Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány súlyosságával, de nem akart pánikot – állítja Bob Woodward, a The Washington Post újságírója abban a megjelenés előtt álló könyvében, amely részben az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéseken alapul. A járvány komolyságának mérsékléséről szólva az elnök úgy fogalmazott: „mindig is kicsinyíteni akartam, még most is szívesen teszem ezt, mert nem akarok pánikot kelteni”.

Az ismert újságíró és az elnök beszélgetésének ezt a hangfelvételét a szerző átadta a CNN hírtévének, amely a honlapján ismertette az anyagot.

A Düh című könyvének megírásához Woodward tavaly december óta tizennyolcszor találkozott Trumppal. Az elhangzottakat rögzítette is.

A most nyilvánosságra került beszélgetésrészletből úgy tűnik, mintha Trump már februárban tudott volna arról is, hogy a vírus miként terjed. „A levegőben terjed, és ez mindig keményebb (következményekkel jár), mint hogyha érintés útján terjedne. Érintésnél elég, ha nem nyúlsz hozzá semmihez, ugyebár? De ha levegővel terjed, akkor elég, ha egyszerűen beszívod azt a levegőt, és máris elkaptad. Nagyon agyafúrt dolog ez. És nagyon kényes. S még halálosabb egy erélyes influenzánál is” – fogalmazott Trump egyik találkozójuk során.

A könyv szerint Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó már januárban azt mondta Trumpnak, hogy „ez lesz a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés”, amellyel az elnöksége során szembe kell néznie. Woodward rákérdezett erre, de Trump azt válaszolta, hogy hónapok távlatából már nem emlékszik erre a figyelmeztetésre.

Trump a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva tagadta a könyvben ellene felhozott vádakat. Hangsúlyozta: a szeme előtt mindig az lebegett, hogy megőrizze a nyugalmat a világjárvány idején. „A legutolsó dolog, amit az ember akarhat, hogy pánik alakuljon ki az országban” – fogalmazott.

„Nem akarom, hogy az emberek megrémüljenek, nem akarok pánikot, és nyilvánvalóan nem akarom ezt az országot, vagy a világot kétségbeesésbe vezetni” – szögezte le. Hozzáfűzte: bizalmat és erőt akarunk sugározni, erőt akarunk mutatni nemzetként, és ezt tettük. Megjegyezte azt is, hogy könyvével Woodward politikai támadást akar intézni ellene. Hangsúlyozta: nem hiszi, hogy a most nyilvánosságra került részletek miatt elveszítené az emberek bizalmát.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője ehhez hozzáfűzte: az elnök soha nem hazudott a közvéleménynek a koronavírusról, „nyugalmat sugárzott, és komoly volt az ügyben”.

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje azonnal reagált a könyvrészletből nyilvánosságra került információkra. Kijelentette: Trump „tudta, hogy ez milyen halálos, halálosabb, mint az influenza. Tudta, és szándékosan kicsinyítette a jelentőségét. S ami még rosszabb: hazudott az amerikaiaknak. Tudatosan és szándékosan hazudott erről a fenyegetésről”