2024. április 25., csütörtök

Lángol az USA nyugati partvidéke

Az erdőtüzek megállíthatatlannak tűnnek – Sokan példátlan pusztításról beszélnek

Lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a csaknem 200 helyen tomboló, megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz. A Mexikótól a kanadai határig terjedő összefüggő tűzövezet apokaliptikus állapotokra emlékeztet. Sokan példátlan, történelmi léptékű pusztításról beszélnek.

Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárt pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót. A hét közepén San Franciscót napközben majdnem teljes sötétségbe borította a füst, amelyet délután a lángok bíbor színe váltott fel. Tegnapig a tüzek nyolc ember halálát okozták Kaliforniában, ahol 14 ezren küzdenek a lángokkal.

A tűz átterjedt a szomszédos Oregonra is, ahol öt kisvárost teljesen felperzselt, és elpusztította az állam déli részének természeti szépségeit. A térségben több települést is ki kellett üríteni.

Európában is pusztít a tűz: Portugáliában és Görögországban több ezer hektáron ég az erdő vagy a bozót. Portugáliában az ország középső részén okoznak gondot a lángok, Görögországból az utóbbi napokban 71 erdőtüzet jelentettek. Athén közelében a bozót ég, s emiatt háztartások ezreit evakuálták. Több települést teljesen kiürítettek.

Görögországban 180 tűzoltó és önkéntes küzd a lángokkal, munkájukat nyolc helikopter és öt repülőgép segíti, az erős szél pedig nehezíti.