2022. október 6., csütörtök

Egy vérből vagyunk

Sporteszközöket kap a muzslyai Emmausz Fiúkollégium

Szarvastól Röszkéig négy napon át, mintegy 430 kilométeren keresztül tartott az idei Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelynek célja felhívni a figyelmet a véradás, a futás és a másokon való segítés fontosságára, illetve a magyarországi és a határon túli magyarok összetartozására. A futást az idén rendezték meg harmadszor, az első két évben kárpátaljai gyerekotthonoknak, most pedig a muzslyai Emmausz Fiúkollégium számára gyűjtöttek. A futókat a röszkei határon Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja várta.

A futókat Gui Angéla önkéntes fő szervező vezette, aki megérkezésükkor elmondta, hogy ahogy a száz évvel ezelőtti határmódosítások, úgy a járvány sem tudja elszakítani egymástól az anyaországi és a határon túli magyarokat, még akkor sem, ha az eredetileg Muzslyáig tartó futást Röszkénél meg kellett szakítaniuk. Később újságírói kérdésre elmondta, hogy az Egy vérből vagyunk szlogen kettős üzenetet jelent. A határon túli nemzettársakkal való összetartozás mellett a véradást is népszerűsítik.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Szegeden maga is csatlakozott a futókhoz. A röszkei határ lezárt kapujára utalva kifejtette, hogy minden kapu jelképes: valaminek a vége és egyben a kezdete. Hozzátette, hogy ugyan a járványhelyzet nem teszi lehetővé a határ átlépését és a Röszkétől Muzslyáig tartó utolsó szakasz végigfutását, ez nem jelenti azt, hogy a határok elválasztják egymástól a nemzettársakat.

– Köztünk, magyarok között nincsenek határok. Mindannyian határon túliak vagyunk, a határ bármelyik oldalán is éljünk. A nemzeti összetartozás éve számunkra azt kell hogy bizonyítsa, hogy az összefogás mindig is erős volt a nemzetben. Ha vannak olyan célok, amelyekért érdemes egy zászló alá állni, akkor azt meg tudjuk tenni.

A muzslyai fiúkollégium alapítója, Stojan Kalapiš atya kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény 18 éves működése során már sok fiút fölneveltek:

– Nemes munkát végeztünk ez alatt az idő alatt, a fiúk és a szülők egyaránt vissza-visszalátogatnak hozzánk. Nagyon fontos nekünk, hogy ott vannak, családi hangulatot teremtünk számukra, ennek mindnyájan örülnek. Amikor egy évvel ezelőtt a szervezők fölkerestek minket, sokat gondolkoztunk azon, milyen támogatás lenne a legjobb számunkra.

Gui Angéla elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy az adományozottak azt kapják, amire valóban szükségük van:

– A fiúk azt mondták, nekik mindegy, csak sporteszköz legyen. A Nemzetközi Teqball Szövetség egy teqballasztalt ajánlott fel számukra, ezenkívül kerékpárokat is kaptak a Külügyminisztériumnak és a Capriolo vállalatnak köszönhetően. Ezeket az adományokat Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul fogja átadni. Amikor majd lefuthatjuk az utolsó százötven kilométert, akkor további sporteszközöket is viszünk a fiúknak.

 Brindza Lajos  (Gergely József felvétele)
Brindza Lajos (Gergely József felvétele)

Csallóközi Eszter szerint a határon túli magyarok történelmileg a lehető legjobb helyzetben vannak, a Magyar Kormány elmúlt tíz évben folytatott nemzetpolitikai tevékenységének köszönhetően:

– Ilyen tevékenységek voltak az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése vagy a számtalan határon átnyúló gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai támogatás. A maihoz hasonló események ugyancsak hozzájárulnak a határokon átívelő kapcsolatok további erősödéséhez, annak ellenére, hogy a határok jelenleg csak korlátozottan járhatóak át. Hálával tölt el, hogy egy ilyen eseménynek részese lehetettem a főkonzulátus nevében, hiszen ezzel egy nemes célt, a muzslyai fiúkollégium sporteszközökkel való felszerelését támogatjuk. A Külügyminisztérium tíz biciklit, egy komolyabb hűtőládát és kerékpáros kiegészítőket tett hozzá az adományokhoz.

Az adományokhoz a Capriolo vállalat is hozzájárult tíz biciklivel, Brindza Lajos tulajdonosnak köszönhetően, aki elmondta, fontosnak tartja a jótékonyságban való részvételt:

– Amikor a főkonzul megkeresett, hogy szeretnének kerékpárokat vásárolni a muzslyai fiúkollégium számára, azt mondtam, akármennyit vesznek, ugyanannyit adományozok az intézménynek én is. Egyébként is gyakran veszünk részt jótékonysági eseményeken, különösen, ha azok sporttal, kerékpározással kapcsolatosak.