2024. április 25., csütörtök

A hónap végén lesz új kormány?

Január elsejétől magasabb minimálbér és nyugdíjak

Szeptember végéig megalakulhat az új kormány, jelentette be televíziós vendégszereplése során Aleksandar Vučić államfő. Arra ugyan nem tért ki, hogy a Szerb Haladó Párt egyedül, vagy koalícióban alakít majd kormányt, viszont elmondta, hogy a kormány előtt nehéz időszak áll, így bátor emberek kerülnek a minisztériumok élére, vagyis jelentős változásokra lehet számítani a kormányon belül. Elmondta ugyanakkor, hogy január 1-jétől növelik majd a nyugdíjakat és a minimálbért is, illetve új beruházások is várhatók Újvidéken, Inđiján, Zaječarban, Aleksinacon és Ćupriján.

Aleksandar Vučić arról is beszélt, több jelöltje van, akit alkalmasnak tart a miniszterelnöki pozícióra, valamennyien energikusak és bátrak. Nem nevezte meg, melyik miniszter maradhat tárcavezetőnek, csupán annyit mondott, változások várhatók a káderek megválasztásában, de nem azért, mert az eddigi kormány összetételével elégedetlen lett volna.

Vučić a Szerbiai Rádió és Televízió esti hírműsorában tett vendégszereplése során elmondta, annak kapcsán, hogy az SZHP egyedül vagy koalícióban alakít kormányt, még folynak a tárgyalások, de mint részletezte, a párton belül felmerült problémák megoldásához is nekiláttak,ezért lecserélték a korábbi polgármesterek, községi elnökök 55 százalékát, amit ő hatalmas változásnak ítélt meg. Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy a káderváltás nem azért történt meg, mert a korábbi polgármesterek nem tettek eleget kötelezettségeiknek, hanem energiaváltásra volt szükség. Hozzátette ugyanakkor, hogy a polgárok a stabilitás, a biztonság és a gazdasági fejlődés miatt szavaztak az SZHP-re, de tisztában van azokkal a dolgokkal is, amelyek miatt a lakosság egy része haragszik rájuk, hiszen különféle szinteken találkoztak a korrupció különböző formáival. Nyomatékosította, hogy ezen a téren többet kell tenniük, hiszen a lakosság elégedetlen az igazságszolgáltatással.

2000 DINÁRRAL MAGASABB MINIMÁLBÉR

Kitért az ország gazdasági helyzetére is. Elmondta, hogy az adókötelezettségek elhalasztása miatt az állami költségvetésbe 1,15 milliárd euróval kevesebb pénz folyt be. Ennek ellenére az állam a gazdasági rendszer működésébe 4,28 milliárd eurót fecskendezett be, ennek köszönhetően várhatóan sikerült stabilizálni a gazdasági helyzetet, ami lehetővé teszi, hogy a nyugdíjak emelkedését.

Elmondta, január 1-jétől a nyugdíjasok a svájci elszámolási modellnek köszönhetően akár 6 százalékos növekedésre is számíthatnak. Elmagyarázta, azok, akiknek 2012-ben 30 ezer dináros havi járandóságuk volt, január 1-jétől 39.284 dinárt kapnak majd, míg azok, akik 8 évvel ezelőtt 20 ezer dinárt kaptak, jövőre már 27.499 dináros nyugdíjat kapnak. Az államfő rámutatott, arra törekednek, hogy a nyugdíjasok egyszeri kifizetéssel kapják kézhez havi járandóságukat.

Várhatóan növelik a minimálbéreket is. Vučić szavai szerint 2000 dinárral emelkedik majd a havi minimálbér, amennyiben sikerül a szakszervezeteknek és a munkaadóknak megállapodniuk.

Arra kérte a munkaadókat, hogy fogadják el a minimálbér növelésére vonatkozó javaslatot, ugyanis a minimálbér magasabb költségét a havi jövedelem nem adóköteles részén keresztül fedezik majd.

Kitért arra is, hogy tíz napon belül megszületik a határozat, melynek értelmében egy 2500 munkást foglalkoztató nagyvállalat Zaječarban nyit új gyárat, Ćupriján egy német vállalat létesít üzemet 450 munkás alkalmazásával, Aleksinacon pedig a kanadai Magna 570 dolgozót foglalkoztat majd.

Hozzátette, Újvidéken és Inđiján japán beruházás várható. A két projektum megvalósítása 390 millió euró.

LEHETŐSÉG A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA

Kitért a Washingtonban aláírt gazdasági megállapodásra is, amit ő maga személyes és pártja történelmi csúcspontjának él meg. Elmondta, az Amerikai Egyesült Államok ajtaja évekig zárva volt Szerbia előtt, a tárgyalásoknak köszönhetően azonban résnyire sikerült azt kinyitni, így az USA most Szerbiára partnerként tekint. Rámutatott, a szerb delegáció a Fehér Házban folytatott Belgrád–Pristina párbeszéd során törekedett arra, hogy megőrizze a békét, de ne veszítsen el semmit. A megszületett megállapodás nem tartalmaz olyan kitételt, ami károsan érintené a szerb lakosságot. A mini-Schengen hozzájárul majd a régió békéjéhez, illetve az itt élő lakosság jólétéhez is. Ennek köszönhetően nem lesznek határok a szerb lakosság, de ugyanakkor a bosnyák lakosság között sem.

Kiemelte, hamarosan ellátogat Szerbiába Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya, aki jelentős szerepet játszik a kis- és középvállalkozások, valamint a női vállalkozások támogatásában. Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC), illetve a Millennium Challenge Corporation (MCC) megjelenésével a kis- és középvállalkozások kedvezőbb hitellehetőségekhez jutnak majd.

SZERBIA ŐRZI JÓ DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATAIT

Kitért az elmúlt napok intenzívebb diplomáciai aktivitásaira is Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével, továbbá az Angela Merkel német kancellárral folytatott beszélgetésre. Mint felidézte, tárgyalt Recep Tayyip Erdoğannal, Törökország államfőjével, illetve Benjámin Netanjahuval, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnökével is. Kiemelte, Szerbia nincs könnyű helyzetben, de az adott országokkal jó kapcsolatot ápol. A gazdasági megállapodásban az 5G hálózatot érintő kitétel nem Kína és a Huawei vállalat, vagy a kínai felszerelés ellen szól, csupán a nem ellenőrzött felszerelés alkalmazása ellen.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a washingtoni megállapodás inkább szándéknyilatkozat, mint kötelező érvényű dokumentum. A hónap végéig Szerbia gazdasági irodát nyit Jeruzsálemben, ahol hasonló irodát működtet már Magyarország és Csehország is.

A földgáz diverzifikációja kapcsán pedig kihangsúlyozta, Szerbia nem fog lemondani a kedvezőbb orosz földgázról, hogy drágább LNG cseppfolyós földgázt vegyen. A megállapodás az ország energetikai biztonságához járul hozzá, hogy hozzáférhessen, ha igény mutatkozik rá, az LNG-hez is.

Televíziós vendégszereplése során Vučić kitért a koronavírus elleni oltóanyagról is. Az oltószer kapcsán az ország tárgyalásokat folytatott az Astra Zeneca, valamint a Pfizer vállalattal, a kínaiakkal és most kezdtek tárgyalásokat az oroszokkal is. Mint kihangsúlyozta, Szerbiának nincsenek politikai korlátai, az oltószert be tudja szerezni a lakosság védelme érdekében ahonnan csak kell.