2024. április 25., csütörtök

Tizennyolcmillió euró a válság enyhítésére

Az EU a közigazgatási reformokra szánt összeget utalja át támogatásként Szerbiának

A közigazgatási reformot érintő Európai Unió költségvetési támogatásáról szóló pénzügyi megállapodás módosítása szerint, a fel nem használt összeget, mintegy 18 millió eurót a Covid–19-kór szociális és gazdasági következményeinek enyhítésére fordítják majd. A pénzek átirányításáról tegnap Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter írt alá megállapodást.

A koronavírus-járvány következményei kapcsán – amivel Szerbiának is szembe kell néznie –, Jadranka Joksimović nemrégiben tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Unió belgrádi delegációjával. Megvitatták, hogyan tudnák felhasználni azt az összeget, amit Szerbia nem használt fel a közigazgatás reformok során, illetve hogyan tudnák az adott pénzösszeget a járvány társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítésére fordítani, derül ki az eurointegrációs minisztérium közleményéből.

A közlemény rámutat, hogy Joksimović még márciusban fordult kérvénnyel Várhelyi Olivérhez, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosához, hogy az IPA-alapból származó, fel nem használt összeget az egészségügyi válság okozta társadalmi és gazdasági következmények enyhítésére fordíthassa az ország. A megállapodás aláírásával az Európai Unió 18 millió eurót utal át támogatásként Szerbiának, hozzájárulva ehhez az ország társadalmi és gazdasági felépüléséhez. Az összeg kifizetésére várhatóan 2021 során kerül sor.

Joksimović kiemelte, ez csupán egy azok közül a támogatások közül, amit Szerbia az EU-tól kap a Covid–19-vírus okozta következmények enyhítésére. Köszönetet mondott Európai Uniós partnereinek, hogy a megfelelő időben, és jelentős összeggel segíti Szerbiát ezekben a nehéz időkben.

– Azzal a döntésével, hogy ebből és más forrásokból is támogatást nyújt Szerbiának, az Európai Unió megerősítette szolidaritását és elkötelezettségét az ország társadalmi-gazdasági helyreállítása iránt – szögezte le Joksimović.