2024. április 25., csütörtök

Péntekig lehet pályázni

Várják a jelentkezőket a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület ösztöndíjára

Még egy hét áll a vajdasági magyar középiskolások, egyetemisták és főiskolai hallgatók rendelkezésére, hogy átadják pályázatukat a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület ösztöndíjára. De mik a feltételek, és milyen dokumentumok szükségesek a pályázat benyújtására? Ezekre a kérdésekre Krmpotity Bacsó Gabriella, az idén harmincéves fennállását ünneplő egyesület elnöke adta meg a válaszokat.

– A KODDE 2020/21-es tanévre vonatkozó ösztöndíjpályázata pénteken, szeptember 18-án zárul. Vajdaság magyarlakta területeinek több, mint 75 százalékáról pályáznak hozzánk a diákok. Azok a Szerbiában tanuló középiskolás diákok jelentkezhetnek, akik minimum 3,5-ös átlaggal rendelkeznek, és magyar nyelven tanulnak. Az egyetemisták esetében pedig az a kitételünk, hogy nem részesülnek a Magyar Nemzeti Tanács által folyósított ösztöndíjban. A pályázati adatlap, a csatolandó mellékletek és a részletes tájékoztatók megtalálhatóak a honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon. Ebben az évben történt meg először – mivel a járványhelyzet ezt megkövetelte, valamint igény is mutatkozott rá –, hogy terepre is kimentünk. Összesen hat településen voltunk. Először Topolyán, a múlt hét folyamán pedig Szenttamáson, Zomborban, Magyarkanizsán, Kishegyesen és végül Óbecsén – nyilatkozta Krmpotity Bacsó Gabriella.

Az egyesület elnöke a pályázatok során tapasztalt legnagyobb hiányosságokra is felhívta a figyelmet.

– Legnagyobbrészt a földművesekkel voltak gondjaink. A diákoknak ugyanis be kell adni a jövedelemigazolást is, hogy a család miből él, mert fele-fele arányban nézzük a diákok tanulmányi átlagát, és a család anyagi hátterét. A földművesek eddigi kataszteri és egyéb jövedelemigazolásai nem mutattak reális értékeket. Sokszor az is előfordult, hogy a községházán kiszámoltatták az egy főre eső jövedelmet, amit a diákotthonok kérnek, nem mi. Ebben az évben ez a probléma a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően megoldódni látszik, ugyanis a Kincstárban le lehet kérni egy igazolást, amelyen látszik az, hogy a regisztrált mezőgazdasági termelők mekkora földterületen dolgoznak, és milyen támogatásban részesülnek – mutatott rá Krmpotity Bacsó Gabriella, és arra is figyelmeztetett, hogy az egyesület szabadkai irodája új címen, Makszim Gorkij utca 26-os szám alatt található.

Az egyesület elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy örvendetes lenne, ha a magyar középiskolások szülőföldjükön tanulnának tovább. Szerinte a Magyar Nemzeti Tanácsnak jó ösztöndíjprogramja van. Az egyesületnél ezekre a programokra is igyekeznek felkészíteni a leendő egyetemistákat, főiskolásokat.

– Az MNT azt várja tőlünk, hogy a diákjaink megtanuljanak pályázni, hogy amikor már egyetemisták vagy főiskolások lesznek, el tudják rendezni dokumentumaikat, megtanuljanak kommunikálni, tisztában legyenek azzal, mit jelent havonta jelentést leadni, és hogy semmi olyan fontos dologról ne maradjanak le, ami az ő továbbtanulásuk szempontjából fontos – mondta Krmpotity Bacsó Gabriella.

Az egyesület elnökétől azt is megtudtuk, hogy a 2020-as év a KODDE számára kiemelt jelentőséggel bír.

– Egyesületünk ebben az évben ünnepli fennállásának 30 éves évfordulóját. Azért alakult meg 1990-ben, hogy a II. világháború előtti Napokat eszik a kisdiák elnevezésű mozgalom mintájára segítsék a rászoruló, szorgalmas, tehetséges diákokat. Először főleg élelmiszercsomagokkal, lakhatással segítettek rajtuk, majd két évvel később elindult az ösztöndíjprogram – magyarázta az egyesület kezdeteiről Krmpotity Bacsó Gabriella.

A jubileumot egy egész éves rendezvénysorozattal ünnepelték volna, amely a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt. Az évforduló alkalmából azonban egy kiadványt jelentetnek meg, amelyben olyan közéleti személyiségeket szólítanak meg, akik korábban a KODDE ösztöndíjasai voltak, vagy pedig segítik az egyesület munkáját.