2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Küzdelem a mellrák ellen

Szerbiában évente 1600 nő hal meg mellrákban, ami átlagosan naponta négy nőt jelent. Évente mintegy 4600 új esetet regisztrálnak, országunkban ez a leggyakoribb oka a nők korai halálának.

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

(Fotó: vojvodina.gov.rs)

Minden idejében észlelt tumor gyógyítható, a melldaganatok korai felismerésének legpontosabb módszere a mammográfia.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság tavaly indította el az Első mammográfia projektet, mely lehetővé teszi a nőknek – elsősorban a kisebb településeken – a mobil mammográfiás emlőszűrő vizsgálat ingyenes, és időpont-egyeztetés nélküli lebonyolítását.

Ennek ellenére, még mindig nagyon kevesen mennek el a szervezett mammográfiás szűrésekre. A legtöbb páciens többnyire csak a daganat előrehaladtával jelenik meg az egészségügyi intézményekben. Biztató tény azonban, hogy a projekt révén a nők 75 százaléka először vett részt ezen a vizsgálaton. A szűrést többnyire 50–69 éves nőkön végzik el.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint, ha a daganatot idejében észreveszik, az ötéves túlélési arány meghaladja a 95 százalékot. A tartományi kormány annak érdekében, hogy minél több vajdasági nő elvégezhesse ezt a megelőző vizsgálatot, még egy mobil mammográfiás berendezést vásárolt.

A szűréseket az előző évhez hasonlóan az egészségügyi központok, a Vajdasági Klinikai Központ és a Vajdasági Onkológiai Intézet támogatásával szervezik meg. Legközelebb ingyenes szűrés szeptember 14-én Bégaszentgyörgyön lesz.