2024. március 29., péntek

Iroda nyílik Jeruzsálemben

Megtörténtek a kezdő lépések Izrael és Szerbia gazdasági együttműködésének elmélyítése érdekében

Közös irodát nyit a Szerbiai Gazdasági Kamara és a szerb kormány Jeruzsálemben. Az állami képviselet kirendeltségének célja a gazdasági együttműködés fellendítése Izrael és Szerbia között. Az információkat Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke közölte az izraeli i24News televíziós csatornán, angol nyelven.

Čadež jelenleg a végső előkészületeket végzi az iroda megnyitásához, amely nemcsak gazdasági, hanem egyben kormányhivatal is lesz.

– Amikor a korszerű technológia alkalmazását és az innovációs törekvéseket vesszük alapul, akkor rájövünk arra, hogy Szerbia és Izrael között több a hasonlóság, mint gondolnák. Szerbia kis Izraelnek számít a Balkánon. A közelmúltban sikeresen elkezdtük az adminisztratív tevékenységek digitalizálását. A jogi és oktatási rendszert hozzááidomítottuk a korszerű gazdasági követelményekhez, több gazdasági támogatást, kutatási projektumot, innovációs ösztönzést, adókedvezményt is elindítottunk az utóbbi időben, a könnyebb gazdasági felzárkózás érdekében – nyilatkozta az i24News csatornának a gazdasági kamara elnöke.

Čadež szerint Izrael az egyik, a startup és az IT-szolgáltatások területén leginkább újításokra törekvő, gazdag tapasztalatokkal rendelkező ország a világon, a gazdaság minden ágazatában.

– Szerbia további fejlődésében kulcsfontosságú szerepet tölthet be ezeken a területeken az izraeli gyakorlat – jelentett ki a gazdasági kamara elnöke, Wendy Singer, a Nemzetközi Startup Központ végrehajtó igazgatójának a társaságában. Az említett startup központ az egyik legnagyobb jelentőségű, inkubációval foglalkozó cég, amely Izraelt is összekapcsolja a világgal, és tökét biztosít az ország számára a különféle nemzetközi társaságoktól és alapítványoktól.

Az izraeli televíziós csatorna újságíróinak a kérdéseire válaszolva Čadež elmondta, a washingtoni megegyezés kapcsán ő maga is látja a politikai nehézségeket, de kiemelkedően fontosnak tartja azokat a diplomáciai előrelépéseket, amelyek ott megvalósultak.

– Szerbia olyan szerződést írt ott alá, amelyben kifejezi a hajlandóságát a nagykövetség áthelyezésére Jeruzsálembe. Ennek a szerződésnek sokkal fontosabb gazdasági pontjai is vannak, amelyek az egész balkáni régióra nézve jelentősek – mondta el a gazdasági kamara elnöke.