2024. április 23., kedd

A magas mértékű munkanélküliség ellenére hiány van munkásokból Ausztriában

Ellentmondásos helyzet alakult ki az osztrák munkaerőpiacon, ugyanis annak ellenére, hogy magas az állástalanok száma, sok vállalatnak nagy szüksége lenne munkavállalókra. Az országban jelenleg több mint 410 000 munkanélkülit tartanak számon, és mintegy 400 000 alkalmazott dolgozik részmunkaidőben. Harald Mahrer, az Osztrák Gazdasági kamara elnöke úgy véli, hogy szeptember végéig további 80 000 személy veszítheti el a munkáját.

– A munkanélküliek száma emelkedik, számos vállalat azonban nem tud munkásokat találni. Ennek az az oka, hogy a munkát kereső személyek nem ott tartózkodnak, ahol munkalehetőség lenne – közölte Mahrer.

– Csupán az IT-ágazatban 20 000 új munkahely létesült, mintegy 2500 gondozót keresnek, és a szolgáltatási szektor is munkaerőhiánnyal küzd, például 1300 vízvezeték-szerelőre lenne igény. Az Osztrák Gazdasági Kamara a munkanélküliség csökkentése érdekében megfelelő intézkedések meghozatalát várja a kormánytól. A kamara illetékesei hangsúlyozták, hogy legfontosabb a megfelelő képzettség. A válság például előtérbe helyezte a digitalizációt, ezért nagyon fontos lett ennek az ismerete. Rámutattak arra is, hogy a szakmunkásoknak sikerült jobban átvészelniük a krízist, könnyebben találnak munkát, mint az egyetemi végzettségűek. A szerb vendégmunkások továbbra is beléphetnek Ausztriába abban az esetben, ha negatív a koronavírustesztjük, és van munkavállalási engedélyük.