2024. március 29., péntek
ZOMBORI VÁROSI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Félmilliárddal kisebb a költségvetési bevétel

Holnap ül össze másodszor az új összetételű városi képviselő-testület. Az ülés kezdetén új testületi tagok mandátumát hitelesíti a városi képviselő-testület. A Szerb Haladó Párt hat új képviselőt ad, a VMSZ kettőt, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciója pedig egyet. A Vajdasági Magyar Szövetség új helyi képviselői Kanizsai Tamás és Ölvegyi Róbert lesznek.

A zombori önkormányzat patinás székhelye (Fekete J. József felvétele)

A zombori önkormányzat patinás székhelye (Fekete J. József felvétele)

A folytatásban napirendre kerül a város 2019. évi költségvetésének elemzése. A zárszámadás szerint a városi kasszába az átütemezés során eltervezett összegnél 510 millió dinárral kevesebb folyt be. A büdzsé 85 százalékban teljesült és elérte a 3,1 milliárd dinárt, az adóbevétel szinte minden szinten aládobott. Jövedelemadó fejében 966 millió folyt be a tervezett 1,2 milliárd helyett, és ilyen arányú volt az iparűzési adó befizetése is.

Akadnak viszont olyan tételek is, amelyek esetében az előrelátottnál nagyobb volt a bevétel. Így például a vagyonadó, a cégtáblaadó esetében, az állami földek bérbeadása kilencmilliót hozott a kaszába, a pénzbüntetések 10 százalékkal meghaladták a tervezett összeget. A kommunális illetékből 15 millióra számított a város, ám mindössze 2,36 millió dinárt sikerült behajtani.

A holnapi ülésen kilenc testületi bizottság tagjait is megválasztják, zömmel a képviselők között osztják el a helyeket, de a polgárok soraiból is választanak a bizottságokba. A polgári jelöltek között mindössze egy magyar ajkú van, Szakács Csaba, aki a vallási közösséggel foglalkozó bizottságban kaphat helyet.