2024. március 29., péntek
ZENTA VÁROS ÜNNEPE

Ma kezdődnek a programok

Ma kezdődik az idei zentai városnapi rendezvénysorozat, amelynek programjait a megszokottnál szerényebb keretek között és a járványügyi előírások szigorú betartásával, az 1697-es zentai csata emléke előtti tisztelgés és a visszafogott ünneplés jegyében tartják meg.

A programok ma 17 órakor a Szent Mihály arkangyal templomban megtartandó parasztosz gyászmisével veszik kezdetüket, majd 18 órakor a Városi Múzeumban megnyílik a Háborúk közötti történetek Zentáról (1918–1941) című kiállítás, amely a tervek szerint egészen novemberig várja majd a látogatókat.

A rendezvénysorozat keretében holnap, pénteken 10 órai kezdettel tartják meg a községi képviselő-testület városnapi díszülését, amelyen átadják község idei nyilvános elismeréseit, a Iuventus Pro Urbe díjat, a Pro Urbe díjat és a Pro Urbe életműdíjat is azoknak a személyeknek, akik az elmúlt évek, évtizedek során igen sokat tettek a város fejlesztéséért és hírnevének öregbítéséért. A Iuventus Pro Urbe díjat idén Lőrinc Tímea színművésznő, míg a Pro Urbe díjat dr. Farkas Emil sebész főorvos és Terzić Petar helytörténeti kutató érdemelte ki, a Pro Urbe életműdíjjal pedig Evetovics Mária nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár pályafutását ismerték el.

Ezt követően 12 órától a zentai csata emlékhelyénél megkongatják az emlékharangot és megkoszorúzzák az emlékhelyet, majd a rendezvénysorozat a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban 17 órától megtartandó városnapi tedeummal zárul, csendes megemlékezést és bensőséges ünneplést kínálva a zentaiak számára.