2024. április 19., péntek

Új természeti formák kiállítása

A Šok zadruga központi galériájában (Zmaj utca 22., átjáró) szeptember 15-én 18 órakor nyílik meg Újházi Adrienn fiatal képzőművész Biofilija elnevezésű kiállítása.

A megnyitón Bosiljka Zirojević Lečić, a Művészeti Akadémia professzora fog szólni a közönséghez. A tárlatot a művelődési- és tájékoztatási minisztérium, a városi önkormányzat művelődésügyi részlege, az Európa Kulturális Fővárosa 2021 Alapítvány és a Művelődési Kaleidoszkóp is támogatja.

A kiállítás anyagát olyan témakör alkotja, amely a Föld minden élő szervezetének kapcsolatán alapszik. A fiatal művész a kutatómunkájába belefoglalja a legújabb természetes anyagot is, a Scoby-t, amelyet a baktériumok és az élesztőgombák szimbiózisának rövidítésére használnak. A művészi alkotásaiban új festői megoldásokat alkalmaz, melyek a különféle növényi eredetű természetes anyagok átformálásában mutatkoznak meg. Az alkotásai fontos üzeneteket hordoznak a bennünket körülvevő természetről és rámutatnak az aktuális, összetett folyamatokra is. Adrienn munkásságának fókuszpontját az ember és a természet kapcsolatának vizsgálatára irányítja, művészi tevékenysége során felhasználja az ökológiai művészetet és a Bio-art formákat is.

A kiállítás szeptember 19-éig tekinthető meg a járványügyi előírások betartva, vagyis a távolságtartás és a védőmaszk viselése is szükséges.