2024. április 24., szerda

Sétáljunk az egészségünkért!

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szeptember második szombatján Szerbia-szerte több településen megrendezik a séta napját. Az említett napot megelőzően mindenkit arra biztatnak, hogy szombat reggel bújjon kényelmes cipőbe, és az egészsége megőrzése érdekében sétáljon egyet az ismerőseivel vagy vegyen részt a számos szervezet által megrendezett túrák valamelyikén. Tavaly Szabadka több helyszínén szervezték meg az akciót, az idén azonban, a gyülekezésre vonatkozó előírások miatt, arra kérik a polgárokat, hogy szűkebb családjukkal, baráti körükkel sétáljanak egyet egy-egy számukra kedves helyszínen, a városban vagy a természetben.

A séta napja alkalmából csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretein belül Nataša Aleksić, a szabadkai városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, Andrea Štraka, a Spartacus Hegymászó Klub alelnöke, dr. Nada Kostić Bibić, a Közegészségügyi Intézet szakembere, valamint Marko Marjanušić, a Sport mindenkinek városi szervezetének képviselője nyilatkozott a séta, a testmozgás fontosságáról, valamint a szombati programról.

Szakemberek szerint a mozgáshiány általános jelenség, és elsősorban az idősek körében figyelhető meg, ugyanakkor a fiatalok, gyerekek körében is egyre inkább jelen van. A mozgáshiány több betegség kialakulásához vezethet, de napi fél óra mozgással, például sétával, kerékpározással vagy úszással sokat javíthatunk a szervezetünk ellenálló-képességén. A séta napja is erre próbálja felhívni a polgárok figyelmét.

Az idén nincs lehetőség a tömeges sétákra, de a Spartacus Hegymászó Klub tagjai szombaton 8.45-től egy információs pultot állítanak fel Palicson a Víztorony mellett, ahol két túraútvonalat ajánlanak a vállalkozókedvű polgároknak. Az egyik Palics központjából a Tőzeg-tó irányába vezet, a másik pedig a Szabadkán lévő új városháza irányába. Mindkét útvonal 13 kilométer hosszú. A polgárok egyénileg teljesíthetik a távot a hegymászóklub tagjainak útmutatásai szerint.

A szervezők mindenkitől a járványügyi intézkedések betartását kérik.