2024. április 19., péntek

Magyarkanizsa község ismét választ

A helyi közösségek sorsáról dönthet majd a lakosság szeptember 27-én

A tizenhárom települést magában foglaló Magyarkanizsa községben szeptember 27-én tartják meg a helyi közösségek tanácsára vonatkozó választást, amelyet kapacitáshiány miatt kellett erre a dátumra halasztani.

Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke (Puskás Károly felvétele)

Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke (Puskás Károly felvétele)

Bár tizenhárom település alkotja a községet, mégis csupán kilenc helyi közösség sorsáról döntenek, mert például Magyarkanizsához tartozik Ilonafalu is, amely nem képez önálló helyi közösséget, vagy Orom, amelyhez két másik falu is tartozik, mégpedig Völgyes és Újfalu. A 27-én tartandó választáson bárki részt vehet jelöltként. A helyi közösségek tanácstagjainak száma településenként eltér a lakosság számának függvényében, így 5–15 fő kerül egy-egy tanácsba.

Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, nagyon sokan már korábban átadták a listájukat, viszont csupán 12-én derül ki, pontosan hányan indulhatnak majd a választáson. A listákat, a támogatói aláírásokat és a megfelelő dokumentumokat 11-én adhatják le a jelöltek a helyi önkormányzatban. Lackó Róbert egyébként mindeddig Magyarkanizsa helyi közösségének elnöke is volt egyben, a községi képviselő-testület elnökeként azonban ezt a tisztséget már nem töltheti be. Hogy a falvakban történnek-e lényeges változások, ami a tanácstagok vagy éppen a tanácselnökök személyét illeti, azt majd a voksolás dönti el, amire egészen szeptember végéig várni kell. Addig is arra biztatnak és hívják fel a figyelmet a jelenlegi vezetők, hogy aki csak teheti, járuljon az urnák elé a falvakban is, és karikázza be a jelöltek neve előtt lévő számot, hogy eredményes szavazást tudhassanak maguk mögött. Annyi bizonyos, hogy az embereknek egyszerűbb lett volna a legutóbbi szavazás alkalmával a helyi közösségek vezetőire leadni is a voksaikat, ám így is arra biztatják a lakosokat, hogy vegyenek részt a választáson, hiszen csak így érhető el a falvak megtartása és azok fejlesztése. Lackó Róbert is arra biztatott mindenkit, hogy járuljanak hozzá a választás sikerességéhez, hiszen csak így tudják majd felmérni azt, hogy a lakosok milyen fejlesztéseket igényelnek annak érdekében, hogy minden egyes falu valóban élhető lehessen.

– Jelen esetben olyan személyek megválasztásáról van szó, akik bár tartozhatnak pártokhoz, most a hangsúly nem ezen van. Leginkább közéleti személyiségek szokták magukat jelöltetni minden településen, tőlük várjuk és ők is adják át ezeket a jelöléseket. Egy-egy falu életét a lakossága határozza meg. A helyi közösségi választás célja az, hogy azt a települést a továbbiakban az annak lakossága által megválasztott személyek képviseljék, mint ahogy az eddigiekben is történt. A tanácstagjelöltek közül aztán majd a tanácstagok maguk választanak elnököt és alelnököt, de értelemszerűen arra esik a választás, aki egyébként is a legtöbb szavazatot kapja majd közülük. Fokozottan fontos a települések életében a tanács jelenléte, csakúgy mint a helyi járulék, hiszen ott költségvetéssel is rendelkeznek, amelyből akár különféle fejlesztéseket is meg tudnak valósítani. Ugyanakkor azokon a településeken, amelyeken helyi járulék nincs, az önkormányzat biztosítja a helyi közösségeknek a működését, amelyeknek funkciója az, hogy a helyi szinten leadott kérelmeket, észrevételeket, fejlesztési javaslatokat továbbadják az önkormányzatnak. A községben több mint 22 ezer polgár szavazatának leadását várjuk szeptember 27-én – mondta el Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke.