2024. április 20., szombat

Újraindult a ruhaosztás

A kishegyesi községi Vöröskereszt ismét megnyitotta központi raktárát a rászorulók előtt – Október elsején kezdődik a népkonyhaprogram

 A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének egyik állandó humanitárius programja a ruhaosztás. A járványhelyzet miatt azonban a Szerbiai Vöröskereszt nem engedélyezte a felajánlott ruháknak sem a begyűjtését, sem a kiosztását. Ezt a tilalmat feloldották és a Vöröskereszt községi szervezete újraindította ruhaosztási programját – számolt be lapunknak Fontányi Andor, a szervezet községi titkára.

Csütörtökönként várja a rászorulókat a szeghegyi központi ruharaktár (Lakatos János felvétele)

Csütörtökönként várja a rászorulókat a szeghegyi központi ruharaktár (Lakatos János felvétele)

– Az adományozó polgárok ismét mindennap leadhatják a fölöslegesség vált ruháikat. Ezt megtehetik a Vöröskereszt irodájának ajtaja előtt Kishegyesen, illetve a szeghegyi központi raktárban. Ruhaosztásra csütörtökönként kerül sor 15 és 17 óra között Szeghegyen, a központi raktárépületben. Az érdeklődőket arra kérem, hogy hozzanak magukkal arcmaszkot, és tartsák be kötelező távolságot. A ruhaigénylésnek nincs külön feltétele, aki jön, az tud válogatni. Egyedül arra kérünk mindenkit, hogy annyit vigyen el, amennyire valóban szüksége van. Ne halmozza senki sem a ruhát, hogy minél több rászorulónak jusson – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy a ruhaadományok folyamatosan érkeznek hozzájuk. Sőt, problémát okozott az elmúlt időszakban, hogy nem tudták átvenni az adományokat, így sok adományozót vissza kellett utasítani, ezért most felhívja a figyelmüket, hogy az akció folytatódik, és ismét várják a felajánlásokat. Annál is inkább, mert igény van a használt ruhákra – hangsúlyozta a titkár. Elsősorban gyermekruhákra van szükség, mert elkezdődött az iskola, de a felnőtt ruhák is kelendőek.

A Vöröskereszt községi szervezetének legtömegesebb megmozdulása a népkonyhaprogram. Fontányi arról is beszámolt, hogy hatalmas előrelépés előtt áll a program.

– Már december óta azon munkálkodunk, hogy saját konyhát indítsunk a községben, ahol mi magunk tudjuk elkészíteni a napi egy tál meleg ételt a rászorulóknak. Úgy tűnik, hogy hamarosan el fogjuk érni a célunkat, és október 1-jére minden feltétel adva lesz, hogy beindítsuk a saját konyhát. Találtunk egy kitűnő szakácsot erre a feladatra, ezért bízunk benne, hogy a körülményekhez és a meglévő alapanyagokhoz képest az étel minősége a lehető legjobb lesz. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt a programot minél magasabb színvonalra emeljük – hangoztatta a titkár, majd hozzáfűzte, hogy októbertől, az előző évhez hasonlóan, 180 felhasználót várnak a népkonyhára. Ezt a népkonyhaidényt ennyi felhasználóval viszik végig, és ha a következő szezonra megnő az igény, akkor ezt a számot is növelni fogják.

Fontányi végezetül arról is beszámolt, hogy a község mindhárom iskolájával felvették a kapcsolatot, és folytatják a járványhelyzet előtti együttműködést. A Vöröskereszt arcmaszkot fog kiosztani minden diáknak, és egy szerény uzsonnával is megvendégeli őket. Ez alkalommal is felhívják majd a diákok figyelmét a biztonságos közlekedésre, elsősorban a diákok felelősségére a közlekedésben. A titkár azt is elárulta, hogy ismét szeretnék beindítani az elsősegély-tanfolyamot a diákok számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy az iskolákkal való együttműködés kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de az előírások betartására továbbra is szigorúan odafigyelnek – fogalmazott.