2024. április 25., csütörtök

Játszótér-felújítás és új vizesblokk

A csókai Öröm óvoda új beruházásainak a kicsik is örülnek

Tegnap délután mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Kormányos Lászlónak, a csókai községi képviselő-testület képviselőjének és Gyömbér Stanának, a község polgármester asszonyának társaságában felkereste az Öröm óvoda központi épületét, ahol a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében jelentős beruházások történtek. Az óvodában az igazgatónő, Danijela Števanov fogadta a vendégeket.

Gyömbér Stana, Danijela Števanov, Hajnal Jenő és Kormányos László a csókai óvoda udvarán (Gergely József felvétele)

Gyömbér Stana, Danijela Števanov, Hajnal Jenő és Kormányos László a csókai óvoda udvarán (Gergely József felvétele)

– A nyár folyamán számunkra és kis növendékeink számára is nagyon fontos beruházások történtek az Öröm óvoda központi épületében és a község területén működő további öt kihelyezett létesítményünkben. Itt, Csókán 110 óvodásunk van, az intézményünkben pedig összesen 250 gyermekkel foglalkozunk községünk területén. Nagyon örülünk annak, hogy a támogatásból sikerült felújítani a toalettet a mosdókkal együtt, és a gyerekek külön örülnek az új mászókáknak, csúszdáknak, valamint a többi játékszernek. Minden óvodai épületünkbe jutott a támogatásból – hangsúlyozta Danijela Števanov igazgatónő.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program jelentőségéről beszélt Csókán.

– A magyar kormány támogatásának köszönhetően 2017-ben indult el a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, akkor mértük fel a szórványbeli óvodai központok fejlesztési lehetőségeit, igyekeztünk minden óvodában vagy legalábbis óvodai központban játszóteret kialakítani. Minden óvodai csoport egy kis játszósarkot kapott, és számos egyéb fejlesztés is belefért ebbe a támogatásba.

Új mászóka és csúszda az óvoda udvarán (Gergely József felvétele)

Új mászóka és csúszda az óvoda udvarán (Gergely József felvétele)

Most Csókán, úgymond a tömbben kezdtük el a fejlesztéseket. A csókai Öröm óvoda mellékhelyiségének a felújítására 1,7 millió dinárt költöttünk. Ugyanakkor egy értékes játszóteret is sikerült kialakítani 800 000 dinár értékben. Játszóterek készültek az óvodásoknak, és Csodasarkok kerültek kialakításra. A csókai fejlesztés is része annak, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, amelyek között mind a magyar, mind a szerb gyermekek jól érzik magukat. Ugyanakkor ezzel arra ösztönözzük a szülőket, hogy magyar óvodai csoportba írassák gyermeküket, ami befolyásolja a következő lépést, amikor a gyerek iskolába indul, milyen nyelven tanuljon tovább. A legfontosabb célunk, hogy a magyar gyerekek anyanyelvükön tanuljanak tovább. Az óvodafejlesztések terén jelenleg Szabadkán zajlik a legnagyobb beruházás, ahol egy külön óvodakomplexum épül. Lassan lekerekedik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, még Csantavéren is átadásra kerül a felújított óvoda. Zentán már történt óvodafelújítás, és hamarosan befejeződik a többi tervezett óvodafelújítás is.

A felújított mosdó egy része (Gergely József felvétele)

A felújított mosdó egy része (Gergely József felvétele)

Jó példával szolgált Vajdaság az óvodafejlesztések terén, hiszen az MNT az állami intézményekkel karöltve tudta kivitelezni a felújításokat. A magyar kormánynak nemcsak az óvodafejlesztésekért lehetünk hálásak, hanem azért is, mert a magyarság fogyása ellenére elindult egy folyamat, amelynek eredményeként több gyereket íratnak a szülők magyar óvodába és iskolába, vonatkozik ez a vegyes házasságokban születő gyerekekre is. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy milyen feltételeket tudunk biztosítani a gyermekek óvodai és iskolai ellátásában. Jelen körülmények között különösen fontos, hogy a gyermekek biztonsága és egészsége szavatolva legyen – mondta Hajnal Jenő, aki kiemelte Kormányos László csókai képviselő közvetítői és szervezői szerepvállalását is a helyi óvodafejlesztésben.

– A vírushelyzet miatt a 30 plusz 30 napos kivitelezési munkálatokat, az óvodafejlesztési beruházásokat a nyári hónapokban végeztük el. A község kihelyezett óvodai tagozatait érintő fejlesztések közül még hátravan a tiszaszentmiklósi óvoda játszóterének a felújítása, de az is hamarosan meg fog történni. Községünkben az óvodafejlesztéseket a jövőben is tervezzük folytatni – hangsúlyozta az összejövetelen Kormányos László, a csókai községi képviselő-testület tagja.