2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

A koronavírussal jött el az akadémisták kora

Bejött a kényszerű fiatalítás, végre magyarokkal szárnyal a Puskás Akadémia

Egy hete még arról panaszkodtunk, hogy nehéz helyzetben van Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, hiszen 15 kiszemelt játékosáról kellett lemondania a két Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. Ehhez képest a csapat bravúros, 1:0-s győzelmet aratott Törökországban, majd hazai pályán borzalmas 60 perc után háromgólos hátrányból majdnem felállva csak 3:2-re kapott ki az oroszoktól.

A három ponttal és főleg a helyenként mutatott játékkal nem lehetünk elégedetlenek, így jó szájízzel várhatja mindenki az OTP Bank Liga hétvégi 4. fordulóját. Azt a bajnokságot, amelyet jelenleg a Puskás Akadémia vezet, pedig kevesebb meccset játszott a riválisainál. A felcsútiak az egyedüli százszázalékos csapatként eddig kettőből kettőt nyertek, az Újpestet 3:2-re, a Kisvárdát 3:0-ra verték.

És itt álljuk is meg egy szóra! Azt nem lehet mondani, hogy Magyarország legkedveltebb klubjáról lenne szó: míg a német Bundesligában a Leipziget kifejezetten gyűlölik a Red Bull szerepvállalása és mérhetetlen anyagi lehetősége miatt, addig a Puskás Akadémia a szinte rászabott taotörvény nagy nyertese volt. 2019-ig nyolc év alatt majdnem 25 milliárd forint támogatás ment így Felcsútra, ahelyett hogy a nyereséges cégek az adót az államkasszának fizették volna be. Nem is lett volna ezzel baj, ha valóban az akadémiajelleg dominál, és ontja a tehetségeket a klub. De nem, a vezetőség inkább légiósokat vásárolt és szerepeltetett.

Aztán jött a koronavírus, ami alapjaiban változtatott meg mindent. A keret nagy része megfertőződött, a bajnokikat elhalasztották, a klub történetének első nemzetközi kupameccsére a svéd Hammarby otthonába kénytelen volt a szakvezetés fiatal magyar akadémistákkal elutazni. A 3:0-s vereség nem is volt meglepetés, ezt követte viszont az Újpest elleni 3:2-es siker: a kezdőcsapatban nyolc magyar (!) jutott szóhoz, Komáromi György például bemutatkozásként bombagóllal nyitott az NB I.-ben. A múlt héten Kisvárdán is nyolc magyar volt a kezdőben, jött a 3:0-s siker (és Komáromi újabb gólja), ezt követően pedig Hornyák Zsolt edző – az eddigi felfogáshoz képest – meglepőt nyilatkozott: „A megbeszélésen azt mondtam a fiataloknak, már most sír a szívem, hogyan fogom a továbbiakban megoldani a szerepeltetésüket. Küzdjenek, és ha jobbak lesznek, mint az idegenlégiósok, vagy azoknál, akik azelőtt itt voltak, akkor olyan hibát nem fogok elkövetni, hogy kihagyom őket. Itt az idő, mutassák meg magukat. Szerényen készülünk minden mérkőzésre, az alapdolgoktól indulunk. A fiúk játszanak, élvezik a focit. Ez a fontos, és ezt most megbontani hülyeség lenne.”

Kíváncsian várjuk a szombatot, amikor is a második helyen álló, még veretlen, ötpontos Fehérvár otthonában szerepel a csapat, ahol a legutóbbi három alkalommal nem szenvedett vereséget, kétszer nyert, egyszer döntetlenre végzett.

Pénteken a Fradi a Paksot fogadja, amelynek volt egy nagyon jó szériája a Groupama Arénában, a legutóbbi két alkalommal azonban már a hazaiak győztek magabiztosan (3:0, 4:0). A bajnokcsapat keretében változások történtek, a 2019 januárjában érkezett 17-szeres fehérorosz válogatott csatár, Mikalaj Szihnyevics végleg távozott. A 28 éves támadó az első fél szezonjában tizenegy bajnokin négyszer volt eredményes, majd tavaly huszonegy bajnokin egy gólt szerzett, míg öt nemzetközi kupamérkőzésen pályára lépve betalált a Suduva ellen az El-rájátszásban, illetve a Ludogorec elleni UEFA Európa-liga-csoportmérkőzésen is. De elment Gróf Dávid is, igaz, ő csak kölcsönbe szerződött az NB II.-ben szereplő DVSC-hez.

A szintén veretlen újonc MTK a Zalaegerszeget fogadja, a hazaiaknál nem játszhat a felkészülési időszak legeredményesebb támadója, Myke Bouard Ramos, aki az egyik edzésen elülsőkeresztszalag-szakadást szenvedett. A felek legutóbb 2018. május 20-án találkoztak egymással, akkor Zalaegerszegen a hazaiak 5:4-re nyertek.

A 4. forduló programja

Szeptember 11., péntek: Ferencváros–Paks (20 óra). Szeptember 12., szombat: Mezőkövesd–Budafok (14.45), Diósgyőr–Honvéd (17), Fehérvár–Puskás Akadémia (19.30). Szeptember 13., vasárnap: Újpest–Kisvárda (15), MTK–ZTE (17.30).