2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Indul a szezon!

NFL

Máról holnapra virradó éjszaka kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) alapszakasza, a nyitómeccset hagyományosan a legutóbbi Super Bowl-győztes, a Kansas City Chiefs játssza, Patrick Mahomesék ellenfele a Houston Texans lesz. A legnagyobb kérdés az idényt illetően természetesen az volt, hogy a liga hogyan birkózik meg a koronavírus-járvánnyal, ám úgy tűnik, a világ egyik legnagyobb bajnoksága idén is a megszokott módon indul el. A legfontosabb változások – a csapatok körüli egészségügyi biztonsági előírások mellett – a lelátókon lesznek. Mivel USA-szerte tagállamonként változnak a járványügyi szabályozások, az egyes mérkőzések helyszínétől függ majd, lehetnek-e szurkolók a meccseken, és ha igen, milyen feltételek mellett (maszk stb.), valamint a stadionok befogadóképességét milyen arányban kihasználva. Annyi biztos, hogy a körülmények tekintetében már a szezon megvalósulása is önmagában egy siker.

Miller egész idényre kidőlt

Súlyos bokasérülést szenvedett Vonn Miller, a Denver Broncos sztárja, akinek így a most induló szezont ki kell hagynia. Az NFL egyik legjobb védője a csapat hétfői edzésének utolsó perceiben lépett rosszul, és az első diagnózisok szerint súlyosan rongálódtak a szalagok a bokájában. A nyolcszoros Pro Bowl-játékos csak a Broncosban játszott, amelynek színeiben eddig 106 alkalommal vitte földre a rivális irányítóját, ami rekord a csapat történetében. Összességében 490 szerelés fűződik a nevéhez, és 26 alkalommal erőszakolt ki labdavesztést az ellenfeleknél. 2016 februárjában bajnokságot nyert együttesével, és a Carolina Panthers elleni Super Bowl legértékesebb játékosának választották meg.

NHL

Tíz perc kellett a Vegasnak

Egyenlített a Vegas Golden Knights az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nyugati döntőjében. A Lovagok a második harmad derekán kapták el a fonalat, amikor az 5. és a 15. perc között három gólt ütöttek a Dallasnak. NHL, főcsoportdöntő, nyugat: Vegas–Dallas 3:0 (1:1).

VÍZILABDA

A Dunaújvárosé ismét a kupa

Megvédte címét a Dunaújváros a női vízilabda-magyarkupában, miután a kedd esti fináléban háromgólos hátrányból fordítva 7:6-ra legyőzte az UVSE együttesét.

A 3. helyért: BVSC–FTC 10:9 (4:2, 0:2, 2:3, 4:2). Döntő: Dunaújváros–UVSE 7:6 (0:3, 4:1, 2:1, 1:1).

ATLÉTIKA

Semenya ismét vesztett

Tovább küzd a nők jogaiért Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította a keresetét, amelyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be. A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, amellyel a sportdöntőbíróság helybenhagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normálérték fölé kerül. Semenya arról nem nyilatkozott, hogy fellebbez-e Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál.