2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A zsebrakéta győzelme

A keddi szeles szakasz után lényegesen nyugodtabb, csupán néhány kisebb dombon áthaladó etap következett a Tour de France-on, amelyen a rutinos francia Matthieu Ladagnous volt az egy szem szökevény. Az FDJ 35 éves kerekesének legfeljebb 3 perces előnyt engedett a főmezőny, és már bő negyven kilométerrel a cél előtt meg is fogták. Mivel nem fújt komolyabb szél, a főcsoport szétszakítására nem mutatkozott esély, csak néhány bukás borzolta a kedélyeket, mielőtt a mezőny az utolsó kilométerekhez érkezett. Héttel a vége előtt Pöstlberger, Jungels és Asgreen triója lépett el, de a sprintre készülő főmezőny bedarálta őket, majd jöhetett a legnagyobb hajrások csatája. Ebben Wout van Aert nyitott hosszút, de a zöld trikós Sam Bennett, Peter Sagan, valamint Caleb Ewan is nagyobb végsebességet produkált, a célfotó szerint pedig az apró termetű ausztrál húzta be a szakaszt. Sagant később Van Aert lefejeléséért hátrébb sorolták. A sárga trikó Primož Rogličon maradt.

Végeredmény, 11. szakasz (Châtelaillon-Plage–Poitiers, 167,5 km): Caleb Ewan 4:00:01 óra, Sam Bennett, Wout van Aert a. i. stb. Az összetett állása: Primož Roglič 46:15:24 óra, Egan Bernal +21, Guillaume Martin +28 mp stb.

TIRRENO–ADRIATICO

Olaszországban a héten rendezik a Tirreno–Adriatico egyhetest, amely a járványhelyzet miatt került át a megszokott tavaszi időpont helyett az év ezen szakaszára. Az indulók között ott volt a zombori Veljko Stojnić az olasz Vini Zabù–KTM csapat mezében, a szerb a hétfői első szakaszon egy ideig ott tudott lenni a szökésben is. Az első két etap mezőnyhajrában dőlt el, és mindkét alkalommal a német Pascal Ackermann ünnepelt, míg a harmadik napon, már hegyesebb terepen a kanadai Michael Woods nyert, aki sikerével az összetett vezetést is átvette.