2024. április 19., péntek

Nem vonják vissza Koszovó elismerését

Az ellenzéki pártokból alakuló új kormány sem változtat Montenegró külpolitikáján

Megállapodásra jutott az új montenegrói kormány megalakítása kapcsán az a három ellenzéki lista vezetője, amely Milo Đukanović pártjának több mint harmincéves kormányzását követően többséget szerzett a parlamenti választásokon, így kormányalakítói helyzetbe is került. Az együttműködésről szóló megállapodást Zdravko Krivokapić, a Montenegró jövőjéért lista, Aleksa Bečić, A béke a mi nemzetiségünk lista és Dritan Abazović, az Egységes Reformtevékenység vezetője látta el kézjegyével. Megállapodtak abban, hogy semmilyen kezdeményezést nem tesznek a montenegrói szimbólumok megváltoztatása érdekében, így nem javasolják majd a himnusznak, a zászlónak és a címernek a módosítását sem. A tegnap közölt információk alapján a megállapodás tartalmazza az eddigi montenegrói külpolitikai irányultság megtartására vonatkozó mondatokat is, így például síkra száll a NATO-val való együttműködés erősítéséért, az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatának felgyorsításáért és a szükséges reformoknak a végrehajtásáért, valamint minden további, korábban vállalt nemzetközi kötelezettségnek a teljesítéséért is.

A megállapodásban leszögezték, hogy az új kormány hatékonyan dolgozik majd a kormányhivataloknak, állami szektornak a politikamentessé tételén, hogy átfogó és eredményes korrupcióellenes harcot indíthassanak az országban. Az alkotmányt és annak minden rendelkezését mindvégig tiszteletben tartja az új demokratikus kormány – állapították meg. Szerbiát érintő kérdésben is döntés született: az új podgoricai kabinet nem fogja kezdeményezni a Koszovó függetlenségének elismeréséről meghozott korábbi döntésnek a visszavonását.

A koalíciós szerződés arra is kitér, hogy a kormány nem fog a revansizmus felé fordulni a korábbi politikai vezetőség tagjaival szemben, nem hajt végre megtorlásokat ezen az alapon. Ugyanakkor arra is kitér az egyezmény, hogy felülvizsgálják a korábban meghozott törvényeket az Európai Unió elvárásainak megfelelően, de új jogszabályokat is uniós követelményeknek szigorúan eleget téve hoznak meg a jövőben.

A három pártszövetség megállapodott abban is, hogy a kisebbségi listák számára lehetővé teszik a kormányban való részvételt, függetlenül attól, hogy bejutottak-e a parlamentbe a választásokon vagy sem.