2024. április 16., kedd

Megtámadták Navalnij támogatóit

Párizs nem tárgyal Moszkvával – A G7 csoport a mérgezési ügy kivizsgálását sürgeti

A G7 országcsoport külügyminiszterei közös nyilatkozatban szólították fel Moszkvát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mérgezési ügyének mielőbbi kivizsgálására. A gyanús eset miatt két francia miniszter is elhalasztotta moszkvai látogatását. Tegnap az orosz külügyminisztériumba kérették a német nagykövetet, hogy tisztázza Berlin állítását, amely szerint Navalnijt megmérgezték.

Közös nyilatkozatban ítélte el a G7 országcsoport (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) külügyminisztere, valamint az EU főképviselője Alekszej Navalnij „megerősítést nyert megmérgezését”. Moszkvának sürgősen felelősségre kell vonnia az elkövetőket – olvasható a világ hét legfejletteb ipari országát tömörítő szervezet minisztereinek Washingtonban közzétett dokumentumában. Ebben azt is hangsúlyozzák, hogy Oroszországnak teljes átláthatóságot kell teremtenie az ügyben. A miniszterek szerint a vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása elfogadhatatlan, és az ilyen harceszközök tilalmáról szóló nemzetközi egyezményekbe ütközik.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy a politikust a Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A vizsgálati eredmények alapján a német kormány közölte: Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Moszkva azt állítja, hogy Berlin sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orosz orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méregre vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

A történtek miatt elhalasztják Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Florence Parly francia védelmi miniszter jövő hétre tervezett moszkvai látogatását. A hétvégén Le Drian magyarázatot követelt az orosz hatóságoktól, hogy miként mérgezhették meg a Kremllel szemben kritikus politikust a Novicsok egyik fajtájával.

Az orosz külügyminisztérium tegnap bekérette a német nagykövetet, hogy tisztázza Berlin állítását, amely szerint Navalnijt megmérgezték. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint a német kormánynak fel kell fednie lapjait, mert szerinte Berlin blöfföl, egy „piszkos politikai intrika érdekében”. Zaharova emlékeztetett: a német diplomácia vezetője nemrég arról beszélt, hogy sok minden tanúskodik az orosz kormány bűnrészességéről, de Moszkva még mindig nem kapott választ a Berlinhez intézett jogsegély-kérelmére. Minisztériuma tegnap azt állította, hogy a Navalnij üggyel gerjesztett oroszellenes hangulatkeltés fő célja szankciók bevezetése Oroszország ellen.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálójaként ismert Navalnij augusztus 20-án lett rosszul és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-ai helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott és korrupciós ügyekről forgatott videókat.
A repülőgép leszállt Omszkban, ahol Navalnijt helyi, s Moszkvából odaküldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították a Charité klinikára. Követői azt állítják, hogy megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.
Alekszandr Szabajev, Omszk megye főtoxikológusa azt állítja, ha a politikust valóban ezzel a vegyülettel támadták volna meg, már aznap meghalt volna. Vlagyimir Ugljov vegyész, aki részt vett a Novicsok kifejlesztésében, korábban szintén kizárta az ilyen típusú szer alkalmazását, amely szerinte is azonnali halálhoz vezetett volna.

Velük ellentétben Vil Mirzajanov, a Novicsok egy másik megalkotója úgy véli: támadói Navalnijt nem megölni akarták, „csak” megnyomorítani, munkaképtelenné tenni. Szerinte az orosz titkosszolgálat merénylői abban bíztak, hogy a méreg kiürül a politikus szervezetéből.

Navalnij támogatói sincsenek biztonságban. Egy csoportjukra kedden Novoszibirszkben ismeretlen bűzös folyadékkal támadtak.

Navalnij csapatának helyi programmenedzsere szerint két álarcos férfi rohant be az ellenzéki Novoszibirszk Koalíció 2020 irodájába, amely a Navalnij-csapat helyi központja is. Az egyikük sárga folyadékkal teli palackot dobott el, amelynek szúrós vegyszerszaga volt.

A támadáskor ötvenen tartózkodtak az irodában, köztük alkalmazottak, akik egy választási megfigyelői tanfolyamon vettek részt. Az elviselhetetlen szag miatt mindenkinek el kellett hagynia az épületet. Az emberek elkezdtek köhögni, három önkéntest pedig kórházba kellett szállítani, mert rosszul lettek: szédültek és rángatóztak, illetve nehezen lélegeztek.