2024. április 18., csütörtök

Nyári rajztörténet

Csantavéren rajztanfolyam tette gazdagabbá a gyerekek nyári programját

Az elmúlt tanév vége a távoktatás miatt nehéz volt mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. A szünidő alatt pedig a nyaralási lehetőségek szűkültek be, és egyéb programokból is igen keveset tartottak gyerekek számára. Csantavéren két fiatal képzőművész hölgy úgy gondolta, hogy változtat ezen, és augusztus során három alkalommal tartott rajztanfolyamot gyerekeknek. Cvitkó Beatrix Szegeden, Kovács Pécskai Emese pedig Budapesten tanul festőnek. Oktatóként már korábban is részt vettek képzőművészeti foglalkozásokon, amit gyerekek számára tartottak, így nem teljesen tapasztalatlanul vágtak bele a szervezésbe.

– A járványhelyzet miatt mindketten itthon maradtunk, és talán ez az első nyarunk, amikor mindketten idehaza vagyunk. Épp ezért azon gondolkoztunk, hogy kellene valamit szervezni a gyerekeknek, de nem pár napos kreatív képzőművészeti tábort, hanem valami olyasmit, ahol taníthatjuk őket. Mi mindig is szerettünk együtt dolgozni, ezért elhatároztuk, hogy rajztanfolyamot tartunk. Ezt eldöntöttük egyik nap, másnap meghirdettük az eseményt a Facebookon, és öt nap múlva már tartottuk is a tanfolyamot. Amikor elkezdtük, akkor még nem tudtuk, hogy hány alkalom lesz, mert fogalmunk sem volt, hogy mekkora igény van ilyen jellegű foglalkozásra. Viszont nagyon jók voltak a visszajelzések, és az első tanfolyamra is sokan összejöttek. A gyerekek nagyon pozitív élményekkel mentek haza és várták, hogy legyen a következő. Főként az alsósok érezték jól magukat, a felsősök kevesebben is voltak és inkább visszahúzódóbban is viselkedtek – mondta el Beatrix, majd arról is szólt, hogy az alsósoknál minden foglalkozáson kb. 20-an vettek részt, a felsősöknél pedig tizenpáran. Összesen három tanfolyamot tartottak augusztus során. Beatrix azt is elmondta, hogy a tanítási részt igyekeztek játékosan megvalósítani, és a gyerekek szivacsként szívták magukba a tudást.

– Az volt a meglepő, hogy a gyerekek úgy álltak hozzá a feladatokhoz, hogy ők ezt nem tudják megoldani. Aztán meglepődtek, amikor a végén mégis nagyon jól sikerült. A szülőknek is tetszettek az itt született alkotások, mert utána sokat megosztottak a Facebookon. Jó volt megmutatni nekik, hogy hogyan tudják megcsinálni azt, amit lehetetlennek hittek – fogalmazott Beatrix, majd Emese azzal folytatta, hogy a tanfolyamot általános iskolások számára szervezték.

– Különválasztottuk az alsósokat és a felsősöket, mert az alsósok könnyebb feladatokat kaptak. Egy-egy órán három-három feladatot kaptak, és mindegyik más jellegű volt. Pl. nemcsak ceruzával rajzoltak, hanem szénnel is, hogy kipróbáljanak új technikákat. Festettünk is, amiben az volt az érdekes, hogy különböző hordozóanyagokra dolgoztunk. Festettünk pl. vászonra is, nem csak papírra. A foglalkozások során azon voltunk, hogy a gyerekek minél több képzőművészeti szakszót megtanuljanak, pl. aranymetszés, kontraszt, perspektíva, stb. Nagyon sokat beszélgettünk a különböző színekről is, és úgy érzem, hogy nagyon sokat megtanultak. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a karantén miatt sokat voltak a négy fal között és itt kicsit kibontakozhattak – számolt be Emese, majd arról is szólt, hogy a foglalkozások során igyekeztek a környezettudatosságot is becsempészni a foglalkozásokba.

A fiatal képzőművészek által szervezett tanfolyam teljesen önköltséges volt, a helyszínt a Bartók Béla Művelődési Egyesület biztosította. Beatrix és Emese pedig már a folytatáson gondolkozik, nem fogják megvárni a téli szünetet a következő tanfolyammal, hanem hétvégi műhelymunkákat szeretnének szervezni. A képzőművészet mellett környezettudatos foglalkozások is tervben vannak, de a megvalósítás attól függ, hogy hogyan alakul a járványhelyzet a továbbiakban.