2024. április 25., csütörtök

Befejezetlen adásvétel

Továbbra sem rendeződött a Kommerciális Bank tulajdonjogi viszonya – tette közzé a Novosti napilap. A szlovén Új Ljubljanai Bank (NLB) az idén februárban indította el a felvásárlási folyamatot, amely teljességben még a mai napig sem fejeződött be. A hivatalos értesülések szerint az adásvétel lezárása azért húzódik el, mert a szükséges iratok hat hónap után sem érkeztek meg a Szerbiai Nemzeti Bank illetékes hivatalához.

A hivatalos dokumentáció rendezésére 60 nap áll rendelkezésére, ebben az esetben az NLB Banknak, hogy az adásvétel befejeződhessen. Törvény szerint a tranzakció lezárásához szükség van a szabályozási engedélyekre és jóváhagyásokra az Európai Központi Banktól, a Szlovén Banktól és a Szerb Nemzeti Banktól.

Az Új Ljubljanai Bank június közepén adta át kérelmét a közvetlen tulajdonjog megszerzéséhez, és ezáltal szert tett volna a szavazati jogok több mint 50 százalékára a Kommerciális Bankban, ha idejében befejeződött volna a folyamat. A pénzintézmény megvásárlásáról az idén februárban született megegyezés, az NLB ekkor vállalta, hogy 387 millió eurót fizet a részvények 83,2 százalékának ellenőrző részesedéséért. Az értesülések szerint az NLB Bank akkor több tízmillió euróval kedvezőbb ajánlatot tett a Kommerciális Bank megvásárlására, mint a második és a harmadik ajánlattevő.