2024. március 28., csütörtök

Bemutatóval kezdődik az évad

Verebes Andrea és Fülöp Tímea csatlakozott a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatához

A járványügyi helyzet intézkedéseinek enyhítésével a szabadkai színházak is megkezdhetik az új évadot. Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója szerint maradnak az eddigi terveknél: 

– Szeptember második felében a Mezei Kinga által rendezett Szedjetek szét című produkció bemutatójával kezdjük az évadot. Az előadás Domonkos István szövegei alapján készült. Addig is igyekszünk a színházat ahhoz igazítani, hogy az intézkedéseket betartva tudjuk fogadni a közönséget és biztonságban nézhessék az előadásokat. Az, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit is jelent majd, az akkori szabályoktól függ. Megkezdtük az új előadás próbafolyamatát is. A tragikusan elhunyt Igor Vuk Torbicának kellett volna rendeznie nálunk Fassbinder A talján című darabja alapján, ehelyett én rendezem majd a Dogville című előadást, amelynek a tervek szerint októberben lesz a bemutatója. A produkcióban a vadonatúj társulatunk játszik, amely két új taggal bővült, Mészáros Gáborhoz, Kucsov Boriszhoz és Búbos Dávidhoz, Verebes Andrea és Fülöp Tímea csatlakozott, így most öttagú a társulat. Ezt követően Puskás Zoltán rendezi nálunk A három nővér egy sajátos verzióját, az év vége felé, decemberben pedig elkezdődnek Zlatko Paković próbái, ő a szabadkai szecessziótól megihletődve készít egy előadást. Nem tettünk le a Desiré fesztiválról sem, folyamatosan egyeztetünk, tartjuk a kapcsolatokat, úgy szervezzük, mintha teljesen biztosak lennénk abban, hogy sikerül megtartani, de ez persze majd az akkori állapotoktól függ. Ezen kívül még egy nagyobb lélegzetű projektumot is igyekszünk megvalósítani. A nemzeti összetartozás emlékévéhez csatlakozva egy rendezvénysorozatot tervezünk, amely során külhoni színházakat látnánk vendégül. Az elkövetkező időszakban ennek körülményei is a járványhelyzettől függnek majd, de folyik az egyeztetés egyebek közt kolozsvári, kassai, temesvári és beregszászi színházakkal. Emellett tervezzük befejezni A szindikátus munkacímű előadást, amely szintén a KDSZ színészeivel, valamint színinövendékekkel, Horváth Blankával és Dedovity Tomity Dinával készül.

A színházunk nemrég fellépett a szegedi Thealter fesztiválon, valamint Kisvárdán is, nagy esemény volt a számunkra, hogy ekkora kiesés után végre közönség előtt léphettünk fel. Kisvárdán a Gusztáv a hibás mindenért című produkciónkat játszottuk, amely elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját, a legjobb kreatív társulati munkáért – tudtuk meg Urbán Andrástól.