2024. április 20., szombat

Magyar filmek a palicsi filmfesztiválon

A fő versenyprogramban Bagota Béla filmjét, a Párhuzamok és ütközések programrészben pedig Hartung Attila alkotását vetítik

Szombaton kezdődik a palicsi filmfesztivál, amit eredetileg júliusban tartottak volna meg, azután augusztusra halasztották, de a járványügyi helyzet miatt csak most, szeptemberben kerülhet rá sor. A fesztivál 18-án ér véget, a szervezője ezúttal is a szabadkai Szabadegyetem. A filmkedvelők több mint száz filmet tekinthetnek majd meg tizenöt szelekcióban.

A helyzetre való tekintettel az idei filmfesztiválon több változás is lesz az előző évekhez képest. Az egyik legnagyobb mindenképpen az, hogy főleg az őszi időjárásra való tekintettel, nem lesznek vetítések a palicsi nyári színpadon. A filmeket Palicson az Abbázia moziban, Szabadkán pedig az Eurocinemában és a Lifka Sándor Art moziban vetítik.

A fő versenyprogramra ezúttal az Eurocinemában kerül sor. Szombaton a fesztivál nyitófilmje a Darko Bajić rendezésében készült Ime naroda 20.30-kor kezdődik. A többi napon a filmek 20 és 22 órakor kezdődnek. Vasárnap 20 órától a közönség a Vadim Perelman rendezte Perzsa leckéket tekintheti meg, 22 órától pedig a Bagota Béla rendezésében készült Valan – Az angyalok völgye című alkotást.

A Párhuzamok és ütközések programrészt a palicsi Abbázia moziban kísérhetjük és itt is láthatunk magyar filmet, hétfőn 21.30-tól Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmjét vetítik.

Idén sem marad el az új magyar filmek programrész, amelyre szintén az Eurocinemában kerül sor a fesztivál idején 17 órától. Vasárnap a Deák Kristóf rendezésében készült a Foglyok című filmet vetítik, hétfőn Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotását, kedden a Nagy Zoltán rendezte Szép csendben című filmjét, szerdán az Orosz Dénes rendezésében készült Seveled című romantikus vígjátékot, csütörtökön a Szász Attila rendezte Apró mesék című alkotást, a programrészt pedig pénteken a Tóth Barnabás rendezésében készült Akik maradtak című film zárja.

Az idei Lifka Sándor-díjasok Mirjana Karanović és Enyedi Ildikó. Míg a Mirjana Karanović tiszteletére összeállított filmválogatást a palicsi Abbázia moziban vetítik 13.30-tól, addig az Enyedi Ildikó rendezésében készült filmeket Szabadkán az Eurocinemában 15 órától. Vasárnap a Vakond című filmet, hétfőn a Simon mágus című alkotást, kedden 15-kor Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Ragályi Elemér, Rózsa János, Sándor Pál, Sára Sándor, Szabó István és Török Ferenc rendezte Európából Európába című 36 perces dokumentumfilmet, amit 15.40-kor az Első szerelem című kisjátékfilm követ, szerdán Az én XX. századom című fekete-fehér alkotást láthatjuk, csütörtökön pedig a számos jelentős díjat kapott Testről és lélekről című filmet.

Idén az európai klasszikusokat bemutató programrész is a magyar filmekről szól, ezt a válogatást a palicsi Abbázia moziban lehet kísérni 15.30-tól. Vasárnap a Török Ferenc rendezésében készült Moszkva tér című filmet vetítik, hétfőn a Gothár Péter rendezte Megáll az idő című alkotást, kedden Szabó István Édes Emma, drága Böbe című filmjét, szerdán a Makk Károly rendezésében készült Szerelem című filmet, csütörtökön pedig a Fábri Zoltán rendezte Édes Anna című alkotást. 

Továbbra is a fő versenyprogramban, a Párhuzamok és ütközések programrészben, valamint a Best of Europe 2019 – amit az Eurocinemában lehet kísérni vasárnaptól péntekig 12.30-tól – válogatásban látható alkotásokra szükséges jegyet vásárolni, egy jegy ára 250 dinár. A nyitófilmre fél órával a film kezdése előtt lehet jegyet váltani, a fő versenyprogramra és a Best of Europe 2019 programrészekre 13-ától 18-ig, 9 és 22 óra között, az aznap vetített filmekre, a Párhuzamok és ütközések programrész filmjeire pedig egy órával a kezdésük előtt a palicsi Abbázia moziban. Más programrészekre a belépés díjtalan.

A szervezők külön hangsúlyozzák, hogy a filmeket csakis az óvintézkedések betartása mellett lehet megtekinteni. A nézők száma korlátozott lesz, kötelező a védőmaszkok hordása, nagy figyelmet fordítanak a távolságtartásra, a fertőtlenítésre, tilos az étel és ital bevivése a mozikba, és az előírásokhoz tartozik a testhőmérséklet mérése is.