2024. április 19., péntek

Uniós támogatás a médiának

Nincs könnyű helyzetben a szerbiai sajtó – állapították meg az EU tisztségviselői

Az Európai Unió 2,4 millió euróval támogatja a következő három év során a szerbiai médiát a COVID–19-járvány káros hatásainak csökkentése érdekében – jelentette be tegnap Sem Fabrizi, az Unió szerbiai küldöttségének vezetője. Visszatérítés nélküli támogatásokról van szó, egy odaítélt támogatás 10 ezer és 150 ezer euró között alakulhat, de általában 40 és 60 ezer euró között lesznek a jóváhagyott eszközök. Az EU célja – mondta Fabrizi –, hogy megerősítse a szerbiai médiát függetlenségében és professzionális hozzáállásában.

– A sajtó szférája is meglehetősen nehéz körülmények között találta magát a pandémia kitörését követően. Nemcsak Szerbiára jellemző ez, hanem szinte minden államra. A médiaszektor bevételhiánnyal küzd, miközben nehezebben jut hozzá az információkhoz. Két nehézséggel is meg kell küzdenie: egyrészt gazdasági változásokat kell eszközölnie az üzletelésben, tehát le kell küzdenie a gazdasági nehézségeket, másrészt technológiai átállásra kell összpontosítania, a megváltozott körülményeknek megfelelően. Mindezt úgy kell tennie, hogy közben továbbra is professzionális és független maradjon. Nem könnyű a feladat – jelentette ki a küldöttség vezetője.

Az EU-nak az a célja, hogy megbízható hírközlési felületek jöjjenek létre – emelte ki Fabrizi. Véleménye szerint alkalmazni kell a 2020 elején elfogadott új médiastratégiát, ami segíthet a célok elérésében. Meggyőződésének adott hangot, hogy akár egyszerű időjárás-jelentésről, akár összetettebb gazdasági vagy politikai beszámolóról van szó, a médiának az a feladata, hogy átfogó, hiteles képet nyújtson. Ez EU-integráció egyik fontos feltétele is, emlékeztetett.

A média számára megnyitott európai térítésmentes keret online bemutatása során Jerzy Pomianowski, a Demokráciáért Európai Alapítvány (EED) ügyvezető igazgatója – a szóban forgó alapítvány intézi az uniós médiaforrások elosztását – kifejtette, Szerbiában egyébként is összetett a sajtó helyzete, de nemcsak a világjárvány következményei miatt. Nagy kihívás ma Szerbiában újságírónak lenni. A médiából hiányzik a kritikus hang. Az a célunk, hogy mindenkinek egyforma lehetősége legyen megszólalni, a hatalommal szemben kritikát gyakorlóknak is. A médiának azonban nemcsak szabadnak és függetlennek kell lennie, hanem sokfélének is – állapította meg a Demokráciáért Európai Alapítvány ügyvezető igazgatója.